Jak tłumaczyli na specjalnej konferencji przedstawiciele dwóch dużych sieci regionalnych, wzrost cen nie jest efektem decyzji właścicieli placówek, ale z sytuacją jaka zapanowała na rynku surowców. To producenci zareagowali na wzmożony popyt podnosząc ceny i to nie całego asortymentu ogólnospożywczego, a w nielicznych przypadkach, gdzie produkty były masowo wykupowane na zapas.
- Mówić możemy przede wszystkim o większych cenach na mięso wieprzowe i drób. Detaliści nie zmieniają swojej marży, ale też nie będą sprzedawać towaru poniżej ceny zakupu. To, co rekomendujemy, to zachowanie spokoju przy planowaniu zakupów, wówczas rynek stopniowo się ustabilizuje - wyjaśnia Monika Kosz-Koszewska, szefowa marketingu i rzecznik Chortenu.
W podobnym tonie wypowiadał się prezes Społem Janusz Kulesza, który zapewniał, że PSS nie podniosło swojej marży nawet o jeden procent.
Czytaj też: Koronawirus w Podlaskiem. Jest pierwszy potwierdzony przypadek zachorowania na COVID-19
Tymczasem z informacji jakie zebraliśmy wynikało, że podwyżki mięsa wieprzowego i drobiu, głównie kurczaków sięgały nawet 30-40 proc. Zależnie od sklepu i osiedla. W jednych więc filet z kurczaka kosztował 23 zł, a przed podwyżką jedynie 16-18 zł.
Ale były i sklepy, w których taki sam filet kosztował 27,99 zł, a nawet 29,90 zł/kg.
Karkówka z 15 zł/kg skoczyła na 25 zł (17.03) z kolei udka kurczaka z 4 na 9 zł/kg, co oznacza ponad 100-proc. wzrost ceny
Okazało się również, że zdrożała żywność specjalistyczna, np. makaron bezglutenowy. Gdy rok temu kosztowała (zależnie od firmy) 4-7 zł, obecnie już 7-10 zł i podobno w kwietniu może być jeszcze drożej.
W jednym ze sklepów Społem filety kosztowały 22,99 zł/kg, a przed "erą koronawirusa" 15,99 zł. Od wtorku (17.10) są tańsze o 1,50 zł.
Nie zdrożały polędwiczki (25,99 zł/kg) i polędwica, ale karkówka już tak; dziś 20,99 zł/kg, a wcześniej była tańsza o 4-5 zł. Ćwiartka kurczaka z 6,99 zł wskoczyła na poziom wyższy o 2-3 zł. - Klienci mówią, że u nas te podwyżki jeszcze nie były największe, np. schab kosztował 35 zł, ale można go kupić nawet do 15 zł taniej - słyszymy w jednym ze sklepów na Nowym Mieście.
- Mam tylko ścinki kurczaka po 14,99 zł/kg, ale ta cena jest bez zmian. Gdy teraz chciałam kupić filet to PSS-się był już po 18,90 zł, a w ostatnią sobotę kosztował 28,90 zł/kg. A jeszcze niedawno, zależnie od sklepu, filety były za 12-15 zł. To, co się dzieje to tragedia. Ja sprzedaję wędliny i już wiem, że niektóre będą droższe. Np. surowy schab był teraz za 28,50 zł, schab wędzony kosztuje już 37,90 zł, a mówią, że ma kosztować nawet około 50 zł/kg - słyszymy w prywatnym sklepie mięsnym na os. Bema.
W jednej ze Stokrotek w lodówce leżał: filet z indyka (30,99 zł), wołowina bez kości (28,49 zł), kurczak świeży (7,99 zł/kg), skrzydełka z indyka (5,99 zł). Filet z kurczaka staniał do ponad 13 zł, ale rano "nie dojechał". Kilogram schabu wieprzowego już nie kosztował nieco ponad 18 zł, tylko o 4 zł mniej.
W Arhelanie: filet z kurczaka - 21,99 zł/kg, we wtorek było 23,99 zł, ale wcześniej był po - 14,99 zł. Ćwiartka kurczaka staniała z 9 do 8 zł, skrzydełka, za które dziś trzeba zapłacić 9 zł, niedawno kosztowały 6 zł. Łopatka wieprzowa z 15-17 zł zdrożała do 22 zł/kg.
Czyli niektóre z mięs tanieją, ale niewiele. Jak mówią sprzedawcy, na skupie cena jest taka sama, ale hurtownie narzucają duże marże. - Jeśli znowu zacznie się szał zakupów na zapas producenci i hurtownie podniosą ceny. Trudno powiedzieć o ile - słyszymy w sklepie na os. Tysiąclecia.
Tu oglądasz: Pierwszy przypadek zakażenia koronawirusem w Podlskiem
🔔🔔🔔
Pobierz bezpłatną aplikację Kuriera Porannego i bądź na bieżąco!
Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy do niej zakładkę, w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią koronawirusa.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.
🔔🔔🔔
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?