Tempa rozwoju firmy doskonale dowodzi usprawnianie pracy poszczególnych oddziałów, zwłaszcza nowo włączanych w skład Grupy Mlekovita. Ostatnim, który wszedł w struktury firmy, jest zakład w Świeciu, który po ponad 1,5 roku funkcjonowania w ramach największej grupy mleczarskiej, rozszerza jej zakres.
Właśnie tam Mlekovita uruchomiła nową linię technologiczną do produkcji mleka zagęszczonego i kajmaku. Jej koszt sięga 1 mln zł. Podczas jednej zmiany w zakładzie w Świeciu produkowane jest 10 tys. tubek 150 g mleka zagęszczonego słodzonego Wypasionego oraz 500 kg kajmaku. Wkrótce ruszy tam produkcja kajmaku w tubie 350 g oraz przysmaków dla dzieci w małych tubkach, a w przyszłości także serów topionych w tubkach.
Mlekovita będzie miała nową mroźnię i magazyny. Wybuduje je Unibep
– Mlekovita nieustannie ewoluuje i stale podnosząc poprzeczkę, stawia sobie ambitne cele. Podążając za aktualnymi trendami, prezentujemy zupełnie nowe produkty w naszej ofercie. Uruchamiając ich produkcję w Świeciu, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, którzy stale poszukują nowości – mówi Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy Mlekovita.
W 2019 roku firma wzbogaciła swoją ofertę o 52 nowości w 7 kategoriach produktowych. Dodatkowo asortyment w tubie to atrakcyjny produkt eksportowy, szczególnie w przypadku krajów afrykańskich. - Ta inwestycja jest więc dla nas perspektywiczna zarówno pod kątem rynku krajowego, jak i zagranicznego - dodaje prezes Sapiński.
Mlekovita. Rekordowy eksport w pierwszym kwartale 2020 roku
Produkowana w Świeciu nowość z Mlekovity: Wypasione mleko zagęszczone słodzone dostępne jest w dwóch smakach: klasycznym i kakaowym. Jest produktem gotowym do spożycia, a można go też używać jako dodatku do potraw - wzbogaca smak napojów: kawy czy czekolady, lodów, owoców i deserów z owocami oraz słodkich wypieków.
Natomiast Kajmak Kuchmistrza, to gęsta, kremowa masa krówkowa. Jest oferowany w formie gotowej do użycia – bogactwo zastosowań pozwala przygotować wiele słodkich potraw. Produkt jest doskonały do naleśników i gofrów, znakomicie wzbogaca smak kremów tortowych, lodów i deserów. Świetny do wypełnienia babeczek i ciastek oraz przekładania wafli, nadaje się również do smarowania pieczywa.
Warto zaznaczyć, że oddział w Świeciu dołączył do Grupy Mlekovita w połowie 2018 r. i cały czas się rozwija. Inwestycje w Świeciu należą do największych w tym mieście. Dzięki temu nawet w czasie pandemii w zakładzie zatrudnienie jest stabilne i można planować wprowadzanie kolejnych innowacji i nowości, biorąc pod uwagę także szerokie możliwości eksportowe. Zakład w Świeciu skupuje miesięcznie niemal 900 tys. l mleka (gdy wchodził w struktury Grupy było to 580 tys. l), a plany zakładają, że w III kwartale br skup przekroczy 1 mln litrów mleka.
Prezydent RP Andrzej Duda odwiedził w tę środę m.in. Wysokie Mazowieckie
Zakład w Świeciu przez 1,5 roku funkcjonowania pod szyldem Mlekovity przeszedł transformację, m.in. po włączeniu w struktury grupy część „lokalnych” produktów została utrzymana (masło, śmietanki czy serek homogenizowany), zyskując nową szatę graficzną. Dzięki temu nowy oddział mógł zostać włączony w szerszą strategię firmy – specjalizacji produkcji poszczególnych zakładów grupy. Specjalnością Świecia są twarogi w różnych opcjach oraz produkty pakowane w tubki. Dlatego poza linią do produkcji i pakowania w tuby zakład otrzymał linię do próżniowego pakowania twarogu. Zainstalowano też maszynę do formowania twarogu w kostki, na której wkrótce ruszy produkcja twarogu chudego, tłustego i półtłustego 200 g. Pozwoli to znacząco zwiększyć wolumen produkcji twarogów pod marką Mlekovita.

Strefa Biznesu: Jaką decyzję podejmie w grudniu RPP?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?