- Celem konkursu jest zachowanie starych, lokalnych i tradycyjnych przepisów kulinarnych oraz form produkcji rękodzielniczej - wyjaśnia Marian Olechnowicz, rzecznik łapskiego magistratu.
W tym roku w kategorii: kulinaria jury wybierze najlepsze dania mięsne, potrawy z ryb, pieczywo wiejskie, ciasta i desery, napoje oraz trunki. Oceniane będą też wyroby rękodzieła ludowego.
Przypomnijmy, że w poprzedniej edycji uznanie jury zyskała karkówka w sosie kurkowym, smalec ze skraweczkami, placki ziemniaczane, a także serwetki szydełkowe.
Zgłoszenia produktów lokalnych są przyjmowane od 15 maja do 4 lipca, osobiście w pokoju nr 110 w Urzędzie Miejskim w Łapach lub drogą mailową: [email protected]. Regulamin konkursu można znaleźć na stronie www.lapy.podlasie.pl
Najlepsze produkty zostaną zaprezentowane podczas festynu "Sobieski w Płonce".
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?