Sery korycińskie, sękacze, ogórki kiszone, kulebiak z kapustą, kindziuk. To tylko niektóre specjały podlaskiej kuchni, jakie będą serwowane w Brukseli.
Degustacja regionalnych potraw to część imprezy promocyjnej pod hasłem "Kolory jazzu i podlaskie smaki jesieni", która we wtorek o godz. 18 rozpoczęła się w Parlamencie Europejskim. Nasze województwo organizuje ją wspólnie z profesor Danutą Hübner, przewodniczącą Komisji Rozwoju Regionalnego PE.
Podlaska kuchnia została połączona z jazzem w wykonaniu grupy Rybacka Quintet. Zagra ona muzykę Krzysztofa Komedy z filmów Romana Polańskiego. Fragmenty tych filmów będą wyświetlane na telebimach.
- Zdecydowana większość zaproszonych gości potwierdziła swoją obecność. To przedstawiciele instytucji unijnych, zaprzyjaźnionych organizacji, które mają swoje siedziby w Brukseli - mówi Magdalena Łyżnicka-Sanczenko z urzędu marszałkowskiego. Goście obejrzą również zdjęcia podlaskich fotografików.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?