Klienci szukają marki Suempol. Stąd pomysł na sklep i bistro

Artykuł sponsorowany Suempol Sp. z o. o.
Udostępnij:
„Kto nie idzie do przodu, ten się cofa”. Te słowa Johanna Wolfganga von Goethego świetnie obrazują podejście do biznesu lokalnej firmy Suempol z Bielska Podlaskiego. To przykład miejscowego przedsiębiorstwa, które potrafi stać się światowym gigantem, a także liczącym się graczem na globalnym rynku przetwórstwa rybnego. Dziś Suempol to nie tylko łosoś w paczkach. To także „Pan Łosoś”. O czym więcej opowie Pani Monika Siecińska-Jaworowska, Prezes Zarządu firmy Suempol z Bielska Podlaskiego.

Długo wyczekiwany moment w końcu nadszedł. Otworzyliście Państwo sklep firmowy w Białymstoku. Dlaczego dopiero w 2021 roku?

Niedawno obchodziliśmy 30-lecie firmy. Przez te wszystkie lata próbowaliśmy zaistnieć na rynku globalnym, nie zapominając jednak o korzeniach czyli rynku lokalnym. Nasze produkty goszczą we wszystkich miejscach Europy, a nawet można śmiało powiedzieć świata. Święta Bożego Narodzenia były dobrym okresem na otwarcie pierwszego sklepu, który mieści się przy siedzibie spółki w Bielsku Podlaskim. Jest to czas kiedy szczególnie sięgamy po rybę, a więc po królewskiego łososia. Klientom tak bardzo przypadła ta forma zakupu, że sklepik z powodzeniem funkcjonuje do dziś. Coraz częściej spotykaliśmy się z osobami, które specjalnie z okolicy, także z Białegostoku , przyjeżdżają do tego sklepu po nasze produkty. To właśnie kupujący zachęcili nas, aby rozwijać się w tym kierunku i stąd decyzja o otwarciu kolejnego punktu, tym razem w Białymstoku.

Słuchanie rynku wydaje się odpowiednim zabiegiem, ale oprócz samego sklepu, w Białymstoku otworzyliście także pierwsze w historii firmy - Bistro Pan Łosoś. Czy jest to "zapowiedź" nowego frontu działań firmy? Bo jest to wyjście ze sprzedaży hurtowej czy detalicznej, a wejście w pewien obręb gastronomii. Czyli dla firmy coś zupełnie nowego.

Koncept bistra był także podyktowany potrzebami klientów.

A jednak.

Tak. Stworzyliśmy nowoczesny lokal w klimacie skandynawskim, przy dobrej muzyce. Osoby mniej zdecydowane lub dopiero rozpoczynające przygodę z łososiem mogą przekonać się co możemy wykonać i jak przyrządzić wartościowe, zdrowe i pełne smaku danie rybne. Bistro powstało właśnie po to aby, każdy mógł się na chwilę tam zatrzymać. Oprócz zakupów można usiąść, zjeść ciepłe danie, spróbować łososia w różnych kombinacjach i połączeniach smakowych. Dla bardziej zabieganych są pyszne bułeczki wypiekane na miejscu. Dla osób bardziej fit doskonałe sałatki. Każdy znajdzie coś co mu z pewnością posmakuje. To miejsce spotkań ze znajomymi przy doskonałym obiedzie, czy miejsce dla studentów, którzy chcą na szybko zjeść zdrową i smaczną kanapkę.

Wszystkie dania serwowane w bistro są tworzone w Waszego łososia?

Tak, lub z jego dodatkiem. Wypieki z nadzieniem, sałatki, kanapki czy tradycyjne zdrowe potrawy z pieczonym łososiem. Dania te są też inspiracją, aby kupić produkty, z których każdy w domu może przygotować coś tak pysznego i zdrowego jak w bistro.

Czyli łosoś w roli głównej.

Surowiec, z którego są nasze produkty, jest najwyższej jakości. Przeważa łosoś norweski pozyskiwany z najczystszych fiordów, ale to nie wszystko czym możemy zadowolić konsumentów. Łosoś ze Szkocji, Kanady, a także dziki łosoś z Alaski to prawdziwe przysmaki. Większość osób kojarzy łososia tylko wędzonego i sprzedawanego w plastrach. Przychodząc do sklepu maja okazję przekonać się jak bogaty mamy asortyment. Łosoś wędzony na zimno, na gorąco, łosoś mielony na doskonały tatar, to flagowe produkty. Gotowe do spożycia.

Rozumiem, że jest to jedyne miejsce, gdzie można spróbować takich specjałów, bo jako firma, nie zajmujecie się dystrybucją produktów garmażeryjnych?

Dokładnie tak, jest to jedyne miejsce.

Czym garmażeryjnie zaskakuje jeszcze Suempol?

Są to przede wszystkim wyroby garmażeryjne o doskonałym składzie i oryginalnym przepisie, np. krem z łososia czy parówki, które z powodzeniem zastępują tradycyjne i cieszą się ogromną popularnością. Mamy też bardziej wykwintne propozycje takie jak carpaccio z łososia z oryginalnym serem Parmigiano reggiano a także dodatek autorskich sosów. Wychodząc też naprzeciw potrzebom świadomych konsumentów stworzyliśmy produkty BIO. Można w tej gamie produktowej znaleźć łososia wędzonego na zimno jak i na gorąco. W menu bistro możemy spróbować też tęczowego pstrąga łososiowego. Gamę planujemy poszerzyć o kolejne gatunki ryb, tuńczyka czy halibuta.

Białostocki sklep i bistro to nie tylko biznes i gastronomia, to także planowane pokazy kulinarne, konkursy dla dzieci i wiele innych niespodzianek. Skąd pomysł na tak nietypowe działania w branży?

Planujemy różnego rodzaju pokazy, a także warsztaty kulinarne. Jakiś czas temu mieliśmy w firmie warsztaty dla dzieci ze znanym kucharzem. Dzieci uczyły się robić sushi. Były zachwycone. Niektóre, w domach, przez dłuższy czas serwowały rodzinie te przysmaki. Często więc pojawiały się pytania, kiedy znowu? Bistro jest doskonałym miejscem na tego typu wydarzenia. Mamy zaprzyjaźnionych, doskonałych, znanych kucharzy. Z łososia można wyczarować wiele dań, a jest to tak wdzięczna ryba, że z powodzeniem poradzą sobie z nią i dorośli i dzieci.

Skąd pomysł na współpracę i angażowanie dzieci?

Właśnie z tymi najmłodszymi świetnie się współpracuje. Dzieci przekonują się do ryby. Niektóre na takich warsztatach jedzą ją po raz pierwszy i często są zaskoczone, że jest ona taka smaczna. A rodzice przy okazji są zadowoleni, że ich pociechy poznają nowe smaki i zaczynają swoją zdrową, kulinarną przygodę z łososiem.

Gdzie rodzice, czy dzieci mogą dowiedzieć się o takich warsztatach?

O wszystkim informujemy w naszych mediach społecznościowych. Zapraszamy do obserwowania, polubienia.

https://www.facebook.com/bistropanlosos

Tak jak wspomniała Pani wcześniej, Wasze produktu znane są na runku lokalnym, ale także globalnym. I do tej pory były to raczej produkty. Sklep i bistro to pewnego rodzaju nowość. Jak mogłaby Pani podsumować pierwszy miesiąc tej działalności?

To dla wszystkich była pewnego rodzaju niewiadoma… Konsumenci szukają właśnie naszej marki w sklepach, więc sklep pod szyldem Suempol miał rację bytu i sprawdził się. Mówię to na przykładzie Bielska Podlaskiego. Bistro to coś zupełnie nowego. Oczywiście to dopiero początek. Potrzeba czasu i dużo pracy z naszej strony aby rynek poznał miejsce, smak łososia i wybrał akurat nasze propozycje spośród innych. Już dziś możemy powiedzieć, że białostoczanie są otwarci na zdrową kuchnię. Ryba jest coraz częściej wybierana na obiad czy przekąski i właśnie Bistro Pan Łosoś to oferuje. Mamy nadzieję, że właśnie dzięki daniom serwowanym w bistro, wiele osób przekona się, że ryba nie musi być nudna. Że tuba to nie tylko smażony filet ale fantastyczne dodatki, które sprawdzą się w kuchni polskiej. Nadzienie z dodatkiem łososia do naszych pierogów, kołaczy czy naleśników, to smaczna i zdrowa odmiana. Wiele osób przekona się, jak wspaniale smakuje łosoś dodany do sałatek, a wraz z naszymi firmowymi sosami może stanowić doskonały, pełnowartościowy i co najważniejsze zdrowy, pełen witamin posiłek.

Sklep firmowy oraz Bistro Pan Łosoś mieszczą się przy ul. Marii Skłodowskiej-Curie 6/1 w Białymstoku. Sklep w Bielsku Podlaskim mieści się przy ul. Białostockiej 69A. To nie koniec ekspansji rynkowej pod własnym szyldem w tym kierunku, prawd?

Gdzie i kiedy możemy spodziewać się kolejnych firmowych sklepów Suempolu?

Sklep i Bistro w Białymstoku otworzyliśmy po udanym debiucie sklepu w Bielsku Podlaskim. Dlaczego Białystok? W końcu jesteśmy stąd. Niedługo będziemy otwierać sklep w Małopolsce, a później pewnie pojawią się kolejne punkty na mapie Polski, a być może i za granicą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Przejdź na stronę główną Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie