Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
Najlepsze podlaskie sery. Te serowarnie odtwarzają tradycyjne smaki
Podlaskie sery tworzone według starych, rodzinnych receptur zaspokoją kubki smakowe największych miłośników mlecznych przetworów. Produkowane są z pysznego...
WHO alarmuje: ptasia grypa wykryta w mleku! Czy zagraża człowiekowi?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała, że ptasia grypa (znana też jako H5N1) została wykryta w surowym mleku krowim w USA. Do tej pory amerykańskie...
Sapiński: Trzeba wrócić do zerowej stawki VAT na produkty mleczarskie
Prezes Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński uważa, że polskie mleczarstwo znalazło się w trudnej sytuacji rynkowej. Jej konsekwencją może być likwidacja gospodarstw...
Najlepsze mleczarnie w Polsce. Kto rządzi w przemyśle mleczarskim? Nasz region górą
Zwykło się mawiać, że nasz region mlekiem stoi, a może dokładniej mlekiem płynie. Na Podlasiu swoje siedziby mają wyróżniające się mleczarnie w kraju. Dobrze są...
Krowie i kozie mleko prosto z gospodarstwa. Ile kosztuje litr świeżego mleka?
Świeży, nieprzetworzony produkt w postaci mleka z porannego udoju to dziś rarytas. Krowy mleczne utrzymuje zdecydowanie mniej rolników, niż 20 czy 30 lat temu....