MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jedz suszone śliwki codziennie, a zmniejszysz ryzyko rozwoju osteoporozy. Już niewielka liczba owoców zwiększa gęstość kości. Ile ich jeść?

Monika Góralska
Osteoporoza zagraża szczególnie kobietom po menopauzie. Codzienne jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju tej groźnej choroby i zapobiec złamaniom kości.
Osteoporoza zagraża szczególnie kobietom po menopauzie. Codzienne jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju tej groźnej choroby i zapobiec złamaniom kości. victor69/123rf.com
Jedzenie kilku śliwek dziennie pomoże zachować właściwą strukturę i gęstość kości oraz zmniejszy ryzyko rozwoju osteoporozy zwłaszcza u kobiet po menopauzie – takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez ekspertów z Penn State University w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy odkryli, że utrata masy kostnej związana jest ze stanem zapalnym w organizmie, a suszone śliwki działają przeciwzapalnie. Dzięki temu korzystnie wpływają na mineralizację kości. Zobacz, ile suszonych śliwek dziennie jeść, aby zapobiegać rozwojowi osteoporozy i obniżyć ryzyko złamań kości.

Spis treści

Suszone śliwki a osteoporoza

Osteoporoza, inaczej zrzeszotnienie kości, czyli utrata masy i gęstości kości to choroba, która może dotknąć każdego bez względu na wiek. Jednak najczęściej dotyczy ona osób po 50. roku życia, a zwłaszcza kobiet po menopauzie. W wyniku choroby kości stają się słabe i kruche, co powoduje, że zwiększa się ryzyko ich złamań. Najczęściej złamaniu ulegają kości biodra i nadgarstka oraz kręgi kręgosłupa. Przyczyny rozwoju choroby nie są do końca znane, ale wiążą się z podeszłym wiekiem oraz spadkiem poziomu estrogenu u kobiet po menopauzie. Hormon ten ma bowiem działanie ochronne i częściowo zapobiega rozwojowi stanu zapalnego.

Zobacz: Jak rozpoznać pierwsze objawy osteoporozy?

Naukowcy z Penn State University w stanie Pensylwania (USA), pod przewodnictwem fizjoterapeutki dr Mary Jane Souza, od wielu lat badają powiązanie pomiędzy przeciwzapalnym działaniem suszonych śliwek a ich wpływem na zdrowie kości. W październiku, na dorocznym spotkaniu North American Menopause Society w Atlancie w stanie Georgia, przedstawili oni wyniki swojego najnowszego badania. Przebadano 235 kobiet po menopauzie, a średni wiek uczestniczek wynosił 62 lata. Podzielono je na trzy równe grupy:

  • jedzące 4-6 suszonych śliwek dziennie (50 g),
  • jedzące 10-12 owoców dziennie (100 g),
  • nie jedzące suszonych śliwek.

Czytaj także: Ile witaminy D brać na wiosnę? Najnowsze wytyczne polskich ekspertów. Takie dawki zapobiegną niedoborom witaminy D u dzieci i dorosłych

Wszystkie uczestniczki otrzymywały również suplementy zawierające wapń i witaminę D3, które mogą pomóc w zapobieganiu utracie masy kostnej. Badanie trwało rok, a w tym czasie uczestniczki trzy razy miały mierzoną gęstość kości biodrowej.

Zobacz: Takie zgrubienie i ból może oznaczać wdowi garb. Ćwiczenia pomogą zwalczyć ból pleców i zlikwidować tłuszcz na karku

Dr Souza powiedziała, że w tym badaniu naukowcy opierali się na wcześniejszych mniejszych badaniach, „które wskazywały, że suszone śliwki mogą być obiecującą, niefarmakologiczną metodą interwencji żywieniowej w celu zachowania odpowiedniej gęstości i siły kości”.

Ile śliwek dziennie jeść, żeby zmniejszyć ryzyko osteoporozy?

Korzyści związane ze spożyciem śliwek i gęstością kości były najbardziej widoczne w grupie osób spożywających 4-6 śliwek dziennie, nie wykazano natomiast dodatkowych korzyści z jedzenia większej liczby suszonych owoców.

U osób jedzących 4-6 śliwek dziennie występowało niższe ryzyko złamań kości w porównaniu do osób, które nie spożywały suszonych owoców, a u których stan kości pogorszył się. Wyniki pokazały, że grupa, która nie jadła suszonych śliwek, miała około 1,1 procent utraty gęstości kości rok po rozpoczęciu badania. Natomiast u uczestniczek, które jadły 4-6 suszonych śliwek dziennie, gęstość niewiele się zmieniła.

– Nasze badanie jest pierwszym, które ujawniło, że spożywanie zaledwie 5-6 suszonych śliwek dziennie zapobiegło utracie gęstości mineralnej kości w biodrze, miejscu najbardziej problematycznym u starzejących się kobiet i mężczyzn, ponieważ złamania szyjki kości udowej często prowadzą do hospitalizacji, obniżonej jakości życia i utraty niezależności – powiedziała dr Mary Jane Souza.

Dlaczego suszone śliwki mogą spowolnić utratę masy kostnej?

Badania krwi wykazały również, że uczestnicy, którzy jedli suszone śliwki, mieli znacznie niższy poziom stanu zapalnego we krwi niż ci, którzy nie spożywali suszonych owoców.

– Chociaż nie jest jasne, w jaki sposób suszone śliwki wywierają ten korzystny wpływ na zdrowie, cały ten owoc zawiera kilka witamin i związków mineralnych ważnych dla zdrowia kości, w tym bor, potas, miedź i witaminę K. Suszone śliwki zawierają również polifenole – związki bioaktywne, które wydają się odgrywać rolę w tworzeniu kości – powiedziała dr Souza.

Polifenole zawarte w śliwkach są przeciwutleniaczami, które zmniejszają poziom stanu zapalnego w organizmie. U kobiet po menopauzie wzrasta on bowiem, dlatego, że zmniejsza się wytwarzanie estrogenów, czyli hormonów uwalnianych w cyklu menstruacyjnym w celu pogrubienia wyściółki macicy i przygotowania do możliwości zajścia w ciążę. Hormon ten pomaga również zmniejszyć poziom stanu zapalnego we krwi, co z kolei sprawia, że gęstość kości nie zostaje utracona.

Sprawdź: Co jest dobre na mocne kości? Zobacz, co jeść i jak ćwiczyć, by zmniejszyć zagrożenie osteoporozą

Po menopauzie jajniki przestają wytwarzać estrogen, co prowadzi do wzrostu poziomu stanu zapalnego. Z kolei stan zapalny negatywnie wpływa na działanie osteoklastów, czyli komórek odpowiedzialnych za budowę i utrzymanie kości w dobrej kondycji.

Polifenole ze śliwek mogą więc obniżyć poziom stanu zapalnego we krwi i zwiększyć aktywność osteoklastów, a tym samym pomóc utrzymać odpowiednią gęstość kości.

– Nasze odkrycia wskazują, że wyższe poziomy markerów stanu zapalnego były związane ze słabymi wynikami gęstości kości w odcinku lędźwiowym kręgosłupa wśród uczestników badania. Ogólnie im większy stan zapalny, tym gorsze zdrowie kości. Zapalenie może być ważnym mediatorem utraty masy kostnej po menopauzie i potencjalnym celem terapii żywieniowych – powiedziała dr Souza.

Autorka badania zaleca więc, aby spożywać 50 g suszonych śliwek, czyli ok. 4-6 sztuk jako cenną niefarmakologiczną strategię leczenia, którą „można wykorzystać do zachowania gęstości masy kostnej kości biodrowej u kobiet po menopauzie i prawdopodobnie zmniejszenia ryzyka złamania szyjki kości udowej”.

Należy pamiętać, że same suszone śliwki nie wystarczą, aby wyleczyć osteoporozę, ale warto włączyć je do swojej codziennej diety jako naturalny środek zmniejszający ryzyko rozwoju osteoporozy. Szczególnie w przypadku kobiet po menopauzie jedzenie 4-6 suszonych śliwek dziennie nie tylko korzystnie wpłynie na mineralizację i zdrowie kości, ale również na układ trawienny, ponieważ usprawniają one perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom, a nawet pomagają regulować poziom cukru we krwi i obniżają ciśnienie.

Śliwki to owoce, które łatwo włączyć do codziennej diety. Zarówno surowe, jak i suszone mogą być dodatkiem do koktajli, sałatek i ciast. Mogą być także spożywane jako samodzielna przekąska.

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomogą nie tylk...

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny