Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Janusz Kuptel: Wykwintny smak wymaga kreatywności

(jan)
Moje kursantki spisały się wyśmienicie i już wiedzą, na czym polega zdrowe gotowanie – mówił mistrz kuchni Janusz Qbek Kuptel.
Moje kursantki spisały się wyśmienicie i już wiedzą, na czym polega zdrowe gotowanie – mówił mistrz kuchni Janusz Qbek Kuptel. Krzysztof Jankowski
Mistrz kuchni jednego z hoteli uczył bielszczanki zdrowego i smacznego gotowania.

Przygotowywały przystawki i zupy, a także wykwintne dania - przez sto dwadzieścia godzin uczestniczki projektu aktywizacji zawodowej uczyły się pracy w kuchni.

- Podzieliliśmy zajęcia na cztery dni teorii i jedenaście praktyki. W tym czasie dziewczyny mogły się przekonać, na czym polega ta praca - mówi wykładowca Janusz Qbek Kuptel, na co dzień szef kuchni w jednym z bielskich hoteli. - Uczyliśmy się też podstawowych wersji dania, a na nich kształtowaliśmy kreatywność.

- To jedno z ciekawszych szkoleń, w jakich brałyśmy udział. I do tego przydatne nie tylko zawodowo, ale też w życiu prywatnym każdej kobiety - śmiała się kursantka Monika Pacewicz.

Szkolenie, po którym jego uczestniczki trafiły na czteromiesięczne płatne staże do zakładów gastronomicznych, zorganizował bielski Caritas. W ramach współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego projektu "Znów aktywni" objęto wsparciem i szkoleniami także pracowników obsługi biurowej i robotników gospodarczych.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny