Jaki ekspres do kawy kupić? Jak wybrać najlepszy?

materiał informacyjnyZaktualizowano 

Jak wybrać dla siebie najlepszy model ekspresu i codziennie pić kawę przygotowaną jak przez profesjonalnego baristę? Czasy, kiedy kawę zaparzało się, zalewając zmielone ziarna wrzątkiem, stają się domeną starszego pokolenia. Kubek kawy z sieciowej kawiarni też już nikomu nie imponuje. Teraz przyszła pora na przyrządzanie kawowych napojów w domu. I to napojów z najlepszych gatunków ziaren zakupionych w palarni kawy.

Czym się kierować, wybierając ekspres do kawy?

Dobry sprzęt do zaparzania kawy sprawi, że nasz dzień rozpocznie się od przepysznej filiżanki aromatycznego kawowego napoju. Zanim więc zdecydujemy się na konkretny model ekspresu, weźmy pod uwagę kilka ważnych czynników.

Urządzenie powinno być dostosowane do liczby domowników. Jeśli o poranku zaparzamy kawę tylko dla siebie, możemy zdecydować się i na ekspres kolbowy, automatyczny, i na prostą kawiarkę lub wygodny ekspres kapsułkowy. Jednak kiedy w kuchni zasiada już 3-4 osoby, potrzebujemy sprzętu wydajnego i szybko przyrządzającego kawowe napoje. W tym przypadku dobrym wyborem będzie ekspres przelewowy lub automatyczny ekspres ciśnieniowy zaparzający 2 filiżanki jednocześnie.

Kupując nowe kawowe urządzenie zastanówmy się też, ile miejsca chcemy na nie przeznaczyć. Do największych urządzeń należą ekspresy automatyczne. Jednak jeśli dopiero urządzamy kuchnię, ekspres możemy wpasować w kuchenną zabudowę, zamiast stawiać go na blacie.

Nie bez znaczenia przy wybieraniu ekspresu, będzie też jego koszt. Policzmy koszt zakupu i eksploatacji i dopiero wtedy zdecydujmy, który model najbardziej nam odpowiada. Najdroższe przy zakupie są ekspresy automatyczne. Jednak w ogólnym rozrachunku okazują się dość ekonomicznym sprzętem (wymagają tylko dobrej kawy i mleka, jeśli pijamy kawy mleczne).

Do najtańszych i w zakupie, i eksploatacji należą ekspresy przelewowe. Z nich jednak nie uzyskamy klasycznego espresso, a jedynie dużą czarną kawę. Za najdroższe modele uznaje się ekspresy na kapsułki. Choć urządzenie kupimy już za 300 zł, każdy przyrządzony w nim napój będzie kosztował nas minimum 2 zł.

Czy wiesz że... na rynku dostępnych jest wiele modeli ekspresów np.:

- ekspres do kawy i czekolady,
- ekspres do kawy i herbaty,
- ekspres do kawy dla jednej osoby,
- ekspres do kawy i cappuccino.

Bardzo ważne jest więc aby poznać swoje oczekiwania i zdecydować, czy potrzebujemy mały ekspres do kawy z młynkiem, czy jednak większy ekspres do kawy z pojemnikiem na mleko.
Na poniższym schemacie przedstawiono prosty podział ekspresów do kawy:

W kolejnych częściach artykułu przedstawiono: zasadę działania, budowę, wady i zalety, poszczególnych rodzajów ekspresów do kawy.

**Czytaj także:

Najlepszy ekspres ciśnieniowy - ranking blogerów 2018

**

Ekspresy przelewowe: zasada działania, budowa, zalety i wady

Ekspres przelewowy to proste urządzenie, w którym przygotujemy kilka filiżanek (zazwyczaj maksymalnie 8) dużej czarnej kawy o dość intensywnym smaku. Napój przygotowany w ekspresach przelewowych smakuje podobnie do kawy zaparzanej po turecku, z tą różnicą, że w naparze nie ma fusów.

Budowa ekspresów przelewowych

Ekspresy przelewowe składają się ze zbiornika na wodę, pojemnika na filtr, do którego wsypujemy zmieloną kawę i dzbanka na kawę umieszczonego na podgrzewanej płytce. Przygotowanie kawy wymaga minimalnego wysiłku, bo wystarczy, że zbiornik uzupełnimy wodą, a do filtra wsypiemy kawę, żeby po kilku minutach popijać czarny napar. Ekspres doskonale sprawdzi się w gospodarstwie domowym, w którym mieszka kilka osób lub w kameralnym biurze. Sprzęt przyrządzi jednocześnie kilka filiżanek kawy, a napój cały czas będzie ciepły (dopóki nie wyłączymy ekspresu).

Jakie są wady ekspresów przelewowych?

Wadą ciągłego podgrzewania kawy jest to, że napój traci swój pierwotny smak i aromat. Po dłuższym czasie kawa nadal jest ciepła, ale smakuje tak, jakby była zbyt długo parzona. W ekspresie przelewowym przygotujemy kawę o dużej zawartości kofeiny, jednak tylko wtedy, kiedy jej nie rozcieńczymy. Problemem więc może się okazać dobranie odpowiednich proporcji zmielonych ziaren i wody, tak żeby kawa była wyrazista i aromatyczna. Istnieje także możliwość zaparzenia tylko jednego rodzaju kawy bez aksamitnej orzechowej pianki.

Jakie są zalety ekspresów przelewowych?

Zaletą ekspresu jest niski koszt przygotowania w nim kawy, łatwość czyszczenia (dzbanek można najczęściej myć w zmywarce) i możliwość przyrządzenia dużej ilości kawowego napoju.

Kawiarki: budowa, zasada działania, plusy i minusy

Kawiarki, które jako proste urządzenia do zaparzania kawy pojawiły się w latach 30. XX wieku, wciąż są chętnie wykorzystywane w wielu gospodarstwach domowych. Należą do tanich, a przy tym prostych w obsłudze kawowych sprzętów. Kawa zaparzona we włoskim ekspresie dzbankowym charakteryzuje się dużą intensywnością i kwasowością. Jest też mocna jak na klasyczne espresso przystało.

Z jakich elementów składa się kawiarka?

Kawiarka składa się z 4 części: zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, górnego zbiornika na napar oraz filtrów (jednym z nich jest pojemnik na kawę, a drugi znajduje się w górnym zbiorniku na napar).

Jak wygląda przygotowanie i zaparzanie kawy w kawiarce?

Po ustawieniu kawiarki na kuchence, woda w dolnym zbiorniku zaczyna się gotować, wytwarzając parę. Para przechodzi przez zmielone ziarna i tak po skończonym zaparzaniu, woda z dolnego zbiornika „przechodzi” do górnego (teraz jest już kawowym naparem). Kawowy proszek pozostaje w pojemniku z filtrem, dzięki czemu do kawy nie dostają się fusy.
Przygotowanie kawy w kawiarce nie wymaga szczególnych umiejętności baristycznych. Wystarczy, że nasypiemy ok. 20 g proszku do pojemnika, a zbiornik na wodę wypełnimy do połowy wrzątkiem. Kawiarkę stawiamy na kuchence i kawę „gotujemy” na średniej temperaturze. Delikatne bulgotanie wskazuje, że napar jest już gotowy.

Jakie są wady i zalety kawiarek?

Zaletą kawiarki jest jej niska cena. I to chyba jedyny plus tego urządzenia.
Do wad należy zaliczyć: długi czas przygotowania (kawa „gotuje” się ok. 5-10 min.), małą ilość przyrządzanej kawy (wystarcza maksymalnie na 2-3 filiżanki), uciążliwe czyszczenie i możliwość zaparzenia tylko jednego rodzaju kawy, czyli bardzo mocnego espresso.

Ekspresy kolbowe: zasada działania, wady i zalety

W ekspresie kolbowym (wysokociśnieniowym) woda o temperaturze 92-96°C przepływa pod ciśnieniem przez kawę umieszczoną w specjalnym pojemniku (kolbie). Ciśnienie 9-15 barów wytworzone przez pompę pozwala na uzyskanie naparu o intensywnym smaku z charakterystyczną kremową pianką (crema). Smak kawy przyrządzanej w ekspresie kolbowym zależy w dużym stopniu od ilości użytej kawy, stopnia ubicia proszku (używamy do tego specjalnego tampera) oraz wody (woda z dużą ilością minerałów „odbierze” smak kawy, a woda pozbawiona wszystkich pierwiastków sprawi, że napój stanie się niesmaczny).

Do wiodących producentów ekspresów kolbowych (określanych też jako ekspresy półautomatyczne) należy firma De’Longhi. Stylowe i kompaktowe urządzenie (ma tylko 15 cm szerokości), takie jak ekspres Dedica EC 685. M przygotuje dla nas i klasyczne włoskie espresso, i aromatyczną cafe crema z aksamitną pianką. Ekspres kupimy za ok. 600-700 zł, a koszt zaparzenia w nim kawy będzie zależał tylko od rodzaju wybranych ziaren. Model ECP33.21.BK pozwoli nam przyrządzić jednocześnie 2 filiżanki przepysznego kawowego napoju. Taki ekspres kupimy już za ok. 300-350 zł. Dzięki dyszy do spieniania mleka, oprócz czarnych kaw, możemy przygotowywać w nim również napoje mleczne.

Jakie są wady i zalety ekspresów kolbowych?

Zaletą ekspresu kolbowego jest jego stosunkowo niska cena, elegancki design i możliwość eksperymentowania z intensywnością i smakiem kawy. Urządzenie przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy chcą samodzielnie decydować o smaku swoich napojów.
Sprzęt wymaga jednak czyszczenia po każdym przygotowaniu kawy (z pojemnika na kawę musimy usunąć mokre fusy), co może powodować bałagan. Żeby zaparzyć w ekspresie zrównoważony w smaku napar, musimy dobrać odpowiednią ilość proszku i właściwie go ubić. W innym przypadku kawa może być zbyt kwaśna i drażniąca lub za słaba (jeśli użyjemy za mało zmielonych ziaren).

Na rynku dostępne są również modele ekspresów kombinowanych łączących ekspres kolbowy z przelewowym. Takie urządzenie doskonale sprawdzi się, jeśli na co dzień przyrządzamy kawę tylko dla 1-2 osób, ale od czasu do czasu organizujemy spotkania z większą liczbą gości. Wtedy wykorzystamy ekspres przelewowy, żeby w krótkim czasie zaparzyć dużą ilość naparu.

Ekspresy kapsułkowe: zasada działania, zalety i wady

Ekspresy kapsułkowe to jedne z najwygodniejszych w obsłudze urządzeń do przyrządzania kawy. Należą do grupy ekspresów ciśnieniowych, w których woda pod ciśnieniem (zazwyczaj 15 barów) przepływa przez zmielone ziarna kawy. W ekspresach kapsułkowych używamy specjalnych kapsułek dedykowanych do konkretnego modelu urządzenia. Producenci oferują różne rodzaje napojów, począwszy od najbardziej klasycznych kaw, a skończywszy na napojach bezkofeinowych, takich jak herbata czy gorąca czekolada.

Jakie są zalety ekspresów kapsułkowych?

Ekspres pozwala na zaparzenie kawy w bardzo krótkim czasie i bez zbędnego bałaganu. Po przygotowaniu filiżanki espresso czy cappuccino wystarczy, że wyrzucimy zużytą kapsułkę do śmieci, a urządzenie będzie gotowe do przyrządzenia nowej kawy. Co ważne, każda kolejna filiżanka będzie smakowała tylko wybranym przez nas rodzajem napoju bez pozostałości poprzedniej.
Hermetycznie zamknięte kapsułki gwarantują, że kawa zawsze będzie świeża bez względu na to, gdzie ją przechowujemy.

Jakie są wady ekspresów kapsułkowych?

Choć ekspresy kapsułkowe uchodzą za wyjątkowo wygodne i łatwe w obsłudze urządzenia, koszt przygotowania w nich jednej kawy jest dość wysoki (ok. 2 zł za jeden napój). Dlatego takie ekspresy poleca się szczególnie osobom pijącym kawę okazjonalnie i ceniącym sobie wygodę.

Do znanych producentów ekspresów kapsułkowych należy De’Longhi (ekspresy Nespresso) z asortymentem ekspresów z osobnym systemem spieniania mleka i całkowicie zautomatyzowanych urządzeń. Inni znani producenci to NESCAFÉ Dolce Gusto oraz Krups.

Ekspresy saszetkowe: zasada działania, zalety i wady

Urządzenia saszetkowe działają bardzo podobnie do ekspresów kapsułkowych. Już w ciągu 1-2 minut przyrządzimy w nich delikatną i aromatyczną kawę z aksamitną pianką. Ekspresy na saszetki do kawy (na polskim rynku najbardziej znane to Saeco Senseo) zaparzają napar pod mniejszym ciśnieniem niż ekspresy kapsułkowe, dzięki czemu przygotowywany w nich napój smakuje delikatniej. Wciąż jednak możemy cieszyć się głębokim smakiem kawy.

Jak działają saszetkowe ekspresy do kawy?

W specjalnych saszetkach przypominających herbaciane torebki znajduje się hermetycznie zamknięta kawa. Podczas przygotowania kawowego napoju woda przepływa przez delikatny papierowy filtr saszetki, wydobywając ze zmielonych ziaren głębię smaku.
Saszetki (pady), podobnie jak kapsułki, dostępne są w różnych wariantach smakowych. Ekspresy saszetkowe mogą być w pełni automatyczne lub półautomatyczne ze zintegrowanym systemem spieniania.

Najważniejsze zalety ekspresów zaszetkowych

Zaletą tych ekspresów jest możliwość przygotowania ulubionej kawy bez specjalnych baristycznych umiejętności w cenie niższej niż w ekspresie kapsułkowym (koszt 1 filiżanki waha się od 0,5 zł do 1,5 zł). Kawa smakuje powtarzalnie – nie zdarza się, że popsujemy jej smak zbyt dużą ilością proszku lub niewłaściwym ubiciem.

Ciśnieniowe ekspresy automatyczne: zasada działania i budowa

Ekspres automatyczny to marzenie każdego miłośnika kawy, który ceni sobie wygodę, ale smaku swojej małej czarnej nie chce pozostawić przypadkowi. Automatyczne urządzenie do zaparzania kawy przygotuje dla nas dowolny rodzaj kawowego napoju (i nie tylko kawowego).

Ekspresy automatyczne pracują pod ciśnieniem, tak samo jak ekspresy kolbowe czy kapsułkowe. Należą jednak do sprzętów bardziej zaawansowanych z ogromnymi możliwościami. Najlepsze ekspresy, takie jak np. De’Longhi 350.75 (w cenie ok. 2700 zł) przygotują i klasyczne espresso, flat white, cappuccino i ristretto. Nie mówiąc już o przepysznych kawach mlecznych, co podkreśla na swoim blogu Monika Kamińska – znawczyni dobrego stylu i smaku.

Co wyróżnia ekspres De’Longhi 350.75 na rynku? Jak na włoskie pochodzenie przystało, nie tylko ma klasyczny, ponadczasowy design, lecz także jego funkcjonalność została niezwykle przemyślana. (http://blackdresses.pl/2018/06/21/wloski-ekspres-do-kawy-jaki-wybrac-italians-do-it-better/)
Inni znani producenci ciśnieniowych ekspresów automatycznych z wbudowanym młynkiem to: GAGGIA, JURA, KAFFIT, MELITTA, NIVONA, SAECO.

Jak zbudowane są ciśnieniowe ekspresy automatyczne?

Urządzenia automatyczne wyposażone są w zbiornik na kawę, do którego wsypujemy kawowe ziarna. Filiżanka naszego ulubionego napoju powstaje więc za każdym razem ze świeżo mielonych ziaren. W sprzętach w pełni zautomatyzowanych wybieramy rodzaj kawy, wciskamy przycisk i już po chwili możemy pić aromatyczną i pełną smaku kawę.

Po wybraniu przez nas konkretnej opcji (rodzaju kawy, stopnia intensywności, wielkości i liczby filiżanek) ekspres sam ocenia, ile kawy musi zmielić. Następnie przez zmielone ziarna przepuszcza wodę pod ciśnieniem (zazwyczaj 15 barów), a do filiżanki trafia gotowy napar.

Zobacz ekspresy automatyczne - full automaty

Ciśnieniowe ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem – rodzaje młynków

W pełni automatyczne urządzenie robi wszystko – od mielenia kawy do samodzielnego oczyszczania wszystkich podzespołów. Jakość parzonej kawy zależy w dużej mierze od rodzaju młynka umieszczonego w ekspresie. W najlepszych modelach producenci wmontowują więc żarnowe młynki stalowe, ceniąc je wyżej niż młynki ceramiczne.

Młynki żarnowe działają na tej samej zasadzie, co używane dawniej żarna do mielenia zboża. W młynku żarnowym ziarna kawy są ścierane pomiędzy dwoma elementami wyposażonymi w ząbki. Sprzęt w krótkim czasie mieli ziarna i ich nie podgrzewa, dzięki czemu kawa nie ma gorzkiego posmaku. To w młynku udarowym wyposażonym w wirujące ostrza ziarna kawy przegrzewają się, a przyrządzona z nich kawa nabiera goryczki.

Ekspresy automatyczne dla jak najlepszego efektu końcowego wyposaża się więc w młynki żarnowe. Producenci mogą wybierać między młynkami stalowymi i ceramicznymi. Obydwa rodzaje młynków mają zbliżoną temperaturę podczas mielenia, generują podobny poziom hałasu i nie wpływają na smak zmielonego kawowego proszku.

Jaki więc młynek powinien znaleźć się w naszym ekspresie? Eksperci sugerują, żeby wybierać urządzenia wyposażone w młynki stalowe, trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia niż młynki ceramiczne. Może się zdarzyć, że wśród kawowych ziaren znajdzie się kamyk lub jakiś inny twardy przedmiot. Stalowy młynek żarnowy nie uszkodzi się w tej sytuacji podczas mielenia. Ale młynek ceramiczny może zostać zniszczony.

Młynki stalowe należą też do bardziej precyzyjnych urządzeń. Wyjątkowo ostre żarna stalowe mielą kawę, nie wytwarzając przy tym pyłu, który może powodować gorszy smak przygotowanego naparu. Jeśli decydujemy się już na ekspres automatyczny, niech będzie to model z młynkiem stalowym, takim jak w ekspresach De’Longhi.

Systemy mleczne w automatycznych ekspresach ciśnieniowych

„Kawę stworzono czarną i gorzką nie po to, żeby ją bielić i słodzić.” Dopiero bez dodatków takich jak cukier i mleko docenimy prawdziwy smak czarnego napoju. Jednak nawet największemu miłośnikowi bezmlecznej kawy, przyjdzie czasem ochota na wyszukany napitek z dodatkiem puszystej mlecznej pianki. I wtedy przyda się w ekspresie funkcja spieniana mleka.

W jaki system mleczny powinien być wyposażony dobry ciśnieniowy ekspres automatyczny?

Najlepiej taki, w którym mleko nie dostaje się do całego ekspresu. Zapobiega to osadzaniu się mleka na wewnętrznych częściach urządzenia i zapewnia większą higienę przygotowywanych napojów. Nie musimy też pamiętać o przepłukiwaniu ekspresu po każdym przygotowaniu kawy z mlekiem. W system bez rurek pobierających mleko z kartonika wyposażone są ekspresy De’Longhi. Urządzenia, takie jak np. model PrimaDonna 650.85.MS (cena tego ekspresu mieści się w przedziale 6,5-7 tys. zł) mają specjalną odłączaną karafkę na mleko.

Karafkę na mleko (krowie, sojowe, migdałowe, ryżowe) przechowujemy w lodówce, a kiedy przyrządzamy kawę mleczną, podłączamy karafkę do ekspresu. Ekspres pobiera odpowiednią ilość mleka, którą podgrzewa do właściwej temperatury. Tylko to mleko trafi do filiżanki naszej kawy. Reszta mleka nadal jest świeża i gotowa do wykorzystania. Dzięki specjalnemu systemowi LatteCrema ekspres może przygotować gęstą i bogatą w smaku piankę długo utrzymującą się na kawowym napoju. Kiedy w karafce skończy się mleko, pojemnik możemy automatycznie przeczyścić parą i gorącą wodą, wybierając pozycję czyszczenia w ekspresie.

Ekspresy wolnostojące czy do zabudowy – jaki wybrać, który lepszy?

W nowoczesnej kuchni ekspres do kawy w subtelnej włoskiej stylistyce będzie elementem wystroju wnętrza. Elegancki ekspres np. od De’Longhi doda pomieszczeniu niepowtarzalnego charakteru i przywoła na myśl lokalną włoską kawiarenkę.

Wolnostojące urządzenie to propozycja dla tych, którzy nie szczędzą w kuchni miejsca na ładne sprzęty i mogą pozwolić sobie na urządzenie specjalnego kawowego kącika z ekspresem w roli głównej. W pełni zautomatyzowane urządzenia do małych nie należą, dlatego decydując się na taki ekspres, musimy się zastanowić, czy nie zajmie nam połowy blatu.

Jeśli dopiero urządzamy wnętrze, warto przemyśleć zakup ekspresu do zabudowy. Takie urządzenie idealnie wpasuje się w wystrój całej kuchni, nie zajmując jednocześnie miejsca tam, gdzie potrzebujemy go do czegoś innego. Wbudowany ekspres jest wyposażony w specjalne systemy czyszczące, tak żeby za jednym kliknięciem przygotować w nim zawsze świeżą kawę. Ekspresy wbudowane nie są tak popularne jak te wolnostojące.

Czy warto kupić ekspres do kawy sterowany smartfonem?

Ekspresy automatyczne stały się w ostatnich latach urządzeniami całkowicie wyręczającymi nas z robienia kawy. Możemy ustawić w nich godzinę zaparzania kawy, wybrać intensywność smaku i stopień spienienia mleka.

Możemy sterować ekspresem przez telefon. Potrafią to modele od De’Longhi – Primadonna Elite. Za pomocą dedykowanej aplikacji ekspres łączy się ze smartfonem, a my możemy wybrać ulubiony napój i ustawić jego spersonalizowaną recepturę. Każdy z domowników może mieć swój własny profil i wybierać swoje zapisane napoje. Poniżej filmik, na którym prezentowany jest powyższy model ekspresu:

Jakie ekspresy do kawy polecają blogerzy? Opinie

Wśród blogerów panuje zgodność – firma De’Longhi dostarcza na rynek jedne z najlepszych i najbardziej niezawodnych ekspresów. Znani blogerzy doceniają wygodne rozwiązania zastosowane w ekspresach, jak np. dostęp do pojemnika i zbiornika na mleko od przodu (to ważna funkcjonalność, jeśli urządzenie postawimy pod wiszącymi szafkami), o czym pisze Łukasz Kielban na czasgentlemanow.pl

Ekspres z serii PrimaDonna Elite (650.75) to jeden z najbardziej zaawansowanych modeli na rynku w kategorii ekspresów domowych. (...) daje ogromne możliwości personalizowania kawy, domyślne przepisy zrealizujemy jednym kliknięciem w ekran dotykowy. (...) jest bardzo prosty w obsłudze i nie uznaje kompromisów w przypadku wyszukanych oczekiwań. (http://czasgentlemanow.pl/2018/06/sekret-dobrych-manier/)
oraz Dawid Tymiński na blogu dandycore.pl:

Czy dobry ekspres ciśnieniowy może być designerski i funkcjonalny zarazem?

Primadonna S Evo ECAM 510.55M (...) charakteryzuje się bardzo eleganckim designem (...) Nie powiem o nim “designerski”, bo przez lata potoczne rozumienie tego słowa zdążyło zdewaluować jego znaczenie. W przypadku tego ekspresu zastosowane projektowe rozwiązania są nie tylko estetyczne, ale także ułatwiają jego użytkowanie. (https://dandycore.pl/2018/08/dobry-ekspres-cisnieniowy-designerski-czy-funkcjonalny-smak-nabyty.html)

Jan Adamski szukał dobrego ekspresu do kawy do domu. Zaznacza przy tym, że ekspresy De’Longhi należą do ekstraklasy tego typu urządzeń, są funkcjonalne i gotowe przygotować dużą liczbę różnorodnych kaw. Testowany przez blogera model Primadonna może zaparzyć 2 filiżanki kawy jednocześnie, ma funkcję podgrzewania filiżanek, możliwość ustawienia wysokości dozownika czy programowania ustawień z poziomu aplikacji mobilnej w smartfonie.

Ekspres (model 550.75) należy do flagowej linii marki De’Longhi o miłej dla ucha nazwie: Primadonna. Ma bardzo efektowne wzornictwo z kolorowym wyświetlaczem i menu po polsku, (...) jest bardzo funkcjonalny. Najbardziej ujęła mnie duża liczba możliwych do uzyskania rodzajów kaw (cappuccino, espresso, latte i wiele innych) (...) a także możliwość stworzenia własnych przepisów i zapisania ich w pamięci urządzenia, zakodowanych np. pod imionami użytkowników. (https://janadamski.eu/2018/05/wloski-styl-z-kawa-w-tle/)

Choć większość blogerów zachwyca się stylistyką i nowoczesnymi rozwiązaniami zastosowanymi w ekspresach automatycznych, są też miłośnicy bardziej klasycznych rozwiązań. Na stronie https://www.kierunekwlochy.pl/wloska-kawa-jak-przygotowac-w-domu autor Łukasz Ropczyński wymienia zalety kolbowego ekspresu De’Longhi. Urządzenie zachwyca swoim designem, ma wbudowany górny podgrzewacz do filiżanek i może zaparzyć 2 filiżanki espresso lub cappuccino jednocześnie.

**Czytaj także:

Jaki ekspres do kawy latte: Blogerzy radzą jak wybrać najlepszy ekspres do domu

**

Wybierając ekspres do kawy, przeanalizujmy nie tylko funkcje, jakimi się charakteryzuje. Doceńmy też wygląd i projekt nowego kuchennego urządzenia. Ekspres powinien wpisywać się w wystrój naszego wnętrza, żeby nie zaburzać istniejącej harmonii.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3