W odchudzaniu najprostsze jest chyba ograniczenie jedzenia...
Najłatwiej jest wprowadzić dietę ograniczającą po prostu nasze dotychczasowe nawyki. Czyli dostarczać mniej kalorii, ale nie wprowadzać w posiłkach zmian jakościowych. Natomiast ze skutecznością bywa wtedy różnie. Ponieważ bez zmian jakościowych w jadłospisie nie da się pokonać otyłości czy nadwagi. Przecież tyjemy na diecie, która ma błędy. A ograniczając jedzenie - nie eliminujemy ich. Więc mniej jeść - tak. Ale trzeba też jeść z głową.
Zrzucamy kilogramy. Poranny płaci 100 złotych za każdy zrzucony kilogram
Co to znaczy: jeść z głową?
Trzeba odpowiednio zbilansować dietę, odpowiednio dobierać produkty. Dużo się na przykład mówi o spożywaniu warzyw i owoców w postaci surowej. I to jest właściwie klucz do zdrowej diety. Zawartość tych warzyw i owoców powinna wynosić minimum 50 proc. naszej diety. Więc jeżeli w ciągu dnia spożywamy 2 tys. kalorii, to tysiąc kalorii powinny dostarczać produkty surowe.
Dołącz do wydarzenia na FB: Zgarnij 100 zł za każdy zrzucony kilogram! - casting do akcji
Jakie błędy najczęściej popełniamy, odchudzając się?
Głównym błędem ludzi walczących z nadprogramowymi kilogramami jest właśnie niska zawartość warzyw i owoców w diecie. Kolejny błąd to bardzo mała ilość płynów. Ludzie ci nie piją zazwyczaj wody. A trzeci błąd - to nadmiar kalorii, przede wszystkim pochodzących z węglowodanów bądź tłuszczów. Naprawdę lepiej się będzie chudło, jeśli będziemy pić co najmniej półtora litra wody w ciągu dnia, dietę wzbogacimy o warzywa i owoce. Są przecież niezbędne, bo zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit, ułatwia procesy trawienia. Błonnik ma też dużo funkcji fizjologicznych - oczyszcza jelita ze złogów, reguluje metabolizm, usuwa metale ciężkie, poprawia wchłanianie tłuszczów. Ten błonnik znajdziemy właśnie w warzywach i owocach w postaci surowej bądź delikatnie przetworzonej. W żywności przetworzonej tego błonnika nie mamy.
ZRZUCAMY KILOGRAMY 2018: Zasady akcji w pigułce
No, ale to przecież nie wystarczy. Mówił Pan, że ograniczenie kalorii też jest niezbędne.
Ale to też powinniśmy obliczać z głową. Bo jeżeli ograniczymy kalorie za mocno, mogą się pojawić jakieś niedobory witamin czy minerałów. A co za tym idzie - możemy pogorszyć stan naszego zdrowia, osłabić efekty odchudzania. Będziemy chudli wolniej, a jednocześnie gorzej poczujemy się psychicznie. Bo to jest taki mechanizm połączony - niby sprawa prosta, ale nie do końca...
No właśnie! Schudnąć czasem jest bardzo trudno!
Z mojego punktu widzenia odchudzić się jest bardzo prosto. Z tym, że zawsze trzeba pamiętać, że odchudzanie trzeba zacząć w głowie. Trzeba się nastawić na systematyczną pracę ze swoim organizmem i ze swoją wolą. To wynika też z fizjologii, bo na przykład cukry proste - czyli słodzenie herbaty czy codzienne jedzenie słodyczy - bardzo mocno uzależniają. Nasza gospodarka hormonalna się przyzwyczaja do tego i żąda tego cukru, tego zastrzyku energii. Tę chęć na słodycze trzeba po prostu zwalczyć. To na pewno będzie trwało ze dwa lub trzy miesiące.
Co jeszcze utrudnia odchudzanie?
Osoby z nadwagą czy otyłością mają rozciągnięty żołądek, co się przejawia wzmożonym uczuciem głodu. Żołądek trzeba wtedy czymś zapełnić. Stąd właśnie też wprowadzanie warzyw i owoców do diety - one mają niską gęstość energetyczną, a są duże objętościowo. Dajemy więc sobie mało kalorii, a dużo pożywienia. Wypełniamy żołądek, nie czujemy się głodni.
Niektórzy układają sobie konkretną dietę i jej się trzymają...
Zawsze zalecam swoim pacjentom pewien umiar i rozsądek, ale i pewną etapowość w postępowaniu w odchudzaniu. Bo osoby otyłej nie można od razu wrzucić na głęboką wodę i wprowadzić duże restrykcje dietetyczne. Wtedy dodatkowo się zniechęci. Mając pewne preferencje smakowe, ciężko jest takiej osobie od razu się przestawić. Dlatego najpierw dobrze zacząć jest od redukcji pożywienia - żeby odchudzająca się osoba zauważyła pierwsze efekty, a dopiero później wprowadzać zmiany jakościowe, które przyspieszą ten proces i zadziałają pozytywnie. Z drugiej strony oczywiście wszystko też zależy od pacjenta. Jeśli jest bardzo zmotywowany i widzimy, że da radę, to duże zmiany można wprowadzać od razu.
Państwo macie jeszcze inny pomysł...
Nasi pacjenci kateringowi dostają w pełni zbilansowaną dietę, posiłki w pudełkach o wyważonej wartości kalorycznej. I zazwyczaj nie mają nic innego w domu do jedzenia, oprócz tego, co przygotujemy im w pudełkach. To przynosi efekty. Kłopot jest tylko wtedy, gdy ktoś upiera się, że chce zacząć od diety tysiąca kalorii, a my ewidentnie widzimy, że potrzebuje na początek 1600 kalorii. Ale to już moja rola dietetyka, by taką osobę przekonać do racjonalnych decyzji.
Kto ma szanse schudnąć?
Wszyscy mamy szanse! Ale oczywiście - trzeba pamiętać, że odchudzanie zaczyna się w głowie. Przede wszystkim pacjent musi sobie uświadomić, że ma jakiś problem związany z dietą. A drugim etapem jest decyzja, co z tym zrobić. Więc albo godzimy się ze swoim wyglądem, albo się nie godzimy i zaczynamy działać.
Zobacz koniecznie: Program Miejscówka w Magic Gym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?