Jak zrobić gorącą czekoladę? Sos wiśniowy, papryczka chili i wanilia dodadzą smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Filiżanka gorącej czekolady dla wielu osób jest idealnym rozgrzewającym napojem na chłodne dni. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki gorącej czekolady.
Filiżanka gorącej czekolady dla wielu osób jest idealnym rozgrzewającym napojem na chłodne dni. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki gorącej czekolady. 123rf.com/jahina
Czekolada do picia to dla wielu osób ulubiony napój na długie jesienne dni. Rozgrzewająca gorąca czekolada powstaje z wysokiej jakości produktu, mleka lub śmietanki i aromatycznych przypraw. Szczególnie polecany jest cynamon i kardamon. Taka czekolada pitna jest prosta w przygotowaniu. Przyjrzeliśmy się patentom znanych kucharzy. Niektóre mogą zaskoczyć.

W skrócie

Gorąca czekolada to napój powstały z rozpuszczonej tabliczki czekolady w mleku, śmietance lub połączeniu obu składników. Pierwsza gorąca czekolada przygotowywana była w Meksyku i miała charakter rytualny. Obecnie gorąca, meksykańska wersja robiona jest z wytrawnych krążków czekolady.

Zobacz składniki gorącej czekolady

Joshua Weissman – przepis na gorącą czekoladę

Znany kucharz prowadzi kanał na Youtube, w którym przygotowuje najpopularniejsze dania, objaśniając techniki gastronomiczne. Wideo zatytułowane „How to Make The Best Hot Chocolate Of All Time (4 ways)” wyświetlono ponad 9 milionów razy. Zwycięzcami w poszukiwaniu najlepszego sposobu na zrobienie gorącej czekolady okazał się przepis pochodzący z Włoch i Meksyku. Szczególnie polecał przepis meksykański.

  • Na początku Joshua Weissmann zostawił korę cynamonu w piekarniku, aż się zwęgli i wziął ostrą papryczkę chili.
  • Do garnka wsypał posiekaną gorzką czekoladę, brązowy cukier, laskę wanilii i wydobyte z niej ziarenka, dodał korę cynamonu i ostrą papryczkę.
  • Składniki doprawił szczyptą soli.
  • Całość zalał pełnotłustym mlekiem i podgrzewał.
  • Mieszał, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  • Następnie odstawił wszystko na 10 minut, usunął korę cynamonu i laskę wanilii.
  • Na koniec Joshua Weissman zblendował wszystkie gorącą czekoladę i przelał ją przez sitko.
  • Kucharz podał ją z bitą śmietaną.

Heston Blumenthal – czekolada na gorąco z wiśniami

Heston Blumenthal znany jest z eksperymentowania z kuchnią molekularną i naukowego podejścia do przygotowywania żywności. Tym razem w australijskim show „MasterChef” pokazał jak zrobić czekoladę na gorąco nawiązującą do tortu szwarcwaldzkiego.

- Najważniejszymi składnikami ciasta Czarny Las są kawałki czekolady, wiśnie, ciasto i krem. Po pierwsze zrobimy ganache (rozpuszczona czekolada ze śmietanką i masłem – przyp. red.). Użyjemy dwóch rodzajów czekolady: jedna z nutami cytrusowymi, druga z nutami czerwonych owoców. Smakuje odrobinę jak śliwka. Gdy czekolada się rozpuści, należy ją powoli podgrzewać. Następnie dolewacie do niej mleka i uzyskujecie napój o kremowej konsystencji. Wtedy możecie zetrzeć do niej skórki z cytrynu, z limonki lub z grejpfruta.

Zobacz także:ciasto czekoladowe z wiśniami

Światowej sławy kucharz radził uczestnikom programu dodać do gorącej czekolady odrobinę kawy. Dzięki temu uzyska się przyjemną goryczkę. Następnie do rozpuszczonej gorącej czekolady dodał gęsty sos wiśniowy. To podstawa do zrobienia czekoladowego deseru. Gorącą czekoladę ozdobił kremem z rozpuszczonej białej czekolady wymieszanej z ubitą śmietaną.

Przepis na gorącą czekoladę Marthy Stewart

Według wielu kucharzy zauważane jest, że najlepszą czekoladą będzie taka o wysokiej zawartości kakao, wytrawna i doprawiona odrobiną soli. Dla podbicia karmelowego smaku wykorzystywany jest brązowy cukier lub cukier muscovado. Podpowiadamy, jak zrobić mistrzowską gorącą czekoladę inspirowaną przepisem Marthy Stewart.

Składniki:

  • 600 g brązowego cukru,
  • 500 g kakao,
  • 5 g soli,
  • ewentualnie: 10 g proszku do rozpuszczalnego espresso lub 5 g mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Składniki miksu do gorącej czekolady należy przesiać przez sitko, aby nie było grudek.
  2. Następnie mieszankę do gorącej czekolady należy przesypać do czystego słoika. Dzięki temu będzie gotowy do wykorzystania przez całą jesień i zimę.
  3. Martha Stewart poleca używać 20 g proszku do gorącej czekolady na każde 240 ml gorącego mleka.
  4. Gorąca czekolada powinna być cały czas mieszana w garnku, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  5. Gotowa gorąca czekolada może być podawana z bitą śmietaną lub piankami cukrowymi.

Przepisy z czekoladą na jesień

Jeżeli poza gorącą czekoladą szukacie innych przysmaków z kakao, to polecamy zrobić ciasto czekoladowe z cukinią. To świetny sposób na przemycenie dzieciom porcji warzyw. Miłośnicy orzechów mogą zrobić ciasto czekoladowe z migdałami. Natomiast smak rodem z czasów PRL-u przywołają proste i tanie bajaderki. Polecamy też zrobić domowe czekoladki nadziewane marcepanem.

Która wersja gorącej czekolady przypadła wam do gustu?

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki gorącej czekolady

Filiżanka gorącej czekolady dla wielu osób jest idealnym rozgrzewającym napojem na chłodne dni. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki gorącej czekolady.

Jak zrobić gorącą czekoladę? Sos wiśniowy, papryczka chili i...

Pyszna kawa z pianką

miejsce #1

Bialetti

Bialetti 4431 Czerwony

519,00 zł217,89 zł-58%
miejsce #2

Bialetti

BIALETTI SPIENIACZ DO MLEKA TUTTO CREMA

155,00 zł104,49 zł-33%
miejsce #3

Clatronic

Clatronic MS 3693

179,00 zł129,00 zł-28%
miejsce #5

Gastroback

Gastroback 42359

602,00 zł470,63 zł-22%
miejsce #6

Aigostar

Aigostar 30RJP

168,00 zł138,21 zł-18%
miejsce #10

Amica

Amica FD3011

129,00 zł
miejsce #17

Sencor

Sencor SMF 2020WH

118,59 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić gorącą czekoladę? Sos wiśniowy, papryczka chili i wanilia dodadzą smaku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie