Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić farsz do uszek? Ważny jest jeden nieoczywisty składnik. Najlepszy przepis na farsz do uszek z grzybami na Wigilię

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Uszka z farszem z kapusty i grzybów to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Uszka z farszem z kapusty i grzybów to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny farsz do uszek z grzybami to prawdziwy przysmak. Dla wielu jest to ulubione danie świąt Bożego Narodzenia. Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować najlepszy farsz do uszek. Bardzo ważny jest jeden składnik, który podkreśla smak i sprawia, że całość smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jaki i zobacz przepis na farsz do uszek.

Spis treści

Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami to tradycyjna potrawa, która gości w święta Bożego Narodzenia niemal w każdym domu. Jej podstawą jest pyszny farsz z kapustą i leśnymi grzybami. Mamy najlepszy przepis na ten przysmak.

Bardzo ważnym składnikiem jest woda z gotowania grzybów. Nie wylewaj jej! Dodana do kapusty sprawi, że całość będzie miała jeszcze lepszy smak i piękny zapach.

Przepis na farsz do uszek

czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja na ok. 140 uszek
poziom trudności: średni

Uszka z kapustą i grzybami smakują rewelacyjnie. Podaj je z wigilijnym barszczem, a twoi bliscy będą zachwyceni.
Uszka z kapustą i grzybami smakują rewelacyjnie. Podaj je z wigilijnym barszczem, a twoi bliscy będą zachwyceni. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 50 g grzybów leśnych suszonych,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić farsz do uszek?

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej je zimną wodą i zostaw na kilka godzin lub na całą noc.
  2. Odcedź grzyby z wody i wypłucz.
  3. Ponownie zalej grzyby świeżą wodą i gotuj przez ok. 40 min.
  4. Po tym czasie grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.
  5. Kapustę kiszoną odciśnij i spróbuj. Jeśli jest bardzo kwaśna to przepłucz ją wodą i odciśnij.
  6. Następnie zalej kapustę kiszoną wodą z grzybów, dodaj listek laurowy i 3 ziela angielskie i gotuj do miękkości przez ok. 45 min.
  7. Odcedź ugotowaną kapustę.
  8. Gotową kapustę i grzyby przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach lub bardzo drobno posiekaj nożem.
  9. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
  10. Dodaj do cebuli kapustę z grzybami, wymieszaj i podsmażaj ok. 2 minuty.
  11. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.

Uszka z kapustą i grzybami - świąteczny przysmak

Uszka z kapustą i grzybami to tradycyjny, świąteczny przysmak, podawany do wigilijnego barszczu. Przygotowuje się je z lekkiego ciasta pierogowego i farszu z kapustą kiszoną i leśnymi grzybami.

Zobacz: Jak zrobić ciasto na uszka? Dokładne wskazówki

Przygotowanie uszek zajmuje dużo czasu, dlatego warto zrobić je wcześniej i zamrozić. Najlepiej układać je pojedynczą blaszce, mrozić, a później przełożyć do innego pojemnika i ponownie schować do zamrażarki.

Uszka z farszem z kapusty i grzybów to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić farsz do uszek? Ważny jest jeden nieoczywisty skł...

Sprawdź także inne świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić farsz do uszek? Ważny jest jeden nieoczywisty składnik. Najlepszy przepis na farsz do uszek z grzybami na Wigilię - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny