4/7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto:
32 gramów świeżych drożdży lub 16 g suszonych
Szklanka letniego mleka
Pół szklanki cukru
Łyżeczka aromatu (najlepiej waniliowego)
Otarta skóra z polwy świeżej pomarańczy, cytryny lub lemonki
Sół (szczypta)
Jajko
Dwa żółtka
80 gramów roztopionego, letniego masła
3 i poł szklanki mąki pszennej
Kilogram przepołowionych śliwek bez pestek

Kruszonka:
180 g mąki
100 g cukru
125 g roztopionego masła
16 g cukru waniliowego

Ciasto przygotowuje się jak klasyczne ciasto drożdżowe, czyli mąkę mieszamy z drożdżami (z tych świeżych trzeba wcześniej zrobić zaczyn). Dodajemy inne składniki i wyrabiamy, a na koniec dolewany tłuszcz. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Wkładamy do proszonej mąką miski, przykrywamy ręcznikiem i i odkładamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blachę o wymiarach 40 na 30 cm (wcześniej trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia). Na rozprowadzone ciasto układamy obok siebie połówki śliwek (skórką do dołu). Posypujemy kruszonką ponownie ostawiamy w cieple miejsce (na 40-60 minut). Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Zobacz również

Tu ustawią Ci za darmo światła w samochodzie!

Tu ustawią Ci za darmo światła w samochodzie!

IV LO świętowało 200-lecie swojego patrona. Uroczystość poświęcono Norwidowi

IV LO świętowało 200-lecie swojego patrona. Uroczystość poświęcono Norwidowi

Polecamy

O status uchodźcy ubiega się 29 migrantów

O status uchodźcy ubiega się 29 migrantów

Wypadki podczas pracy zdalnej najczęściej kończą się... śmiercią

Wypadki podczas pracy zdalnej najczęściej kończą się... śmiercią

W weekend jeździ Kubica i Formuła 1. Gdzie oglądać?

W weekend jeździ Kubica i Formuła 1. Gdzie oglądać?

Dodaj ogłoszenie