Jak zdrowo zrzucić zbędne kilogramy po wakacjach?
Jak komponować posiłki sprzyjające sylwetce?
Według “Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej” opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) u podstaw zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Powinny stanowić przynajmniej 50% tego, co jemy w ciągu dnia. W dalszej kolejności rekomendowane są produkty zbożowe, nabiał a dopiero na końcu mięso, ryby i tłuszcze.
Na szczęście o tej porze roku mamy mnóstwo smacznych i sezonowych produktów, dzięki którym w krótkim czasie możemy przygotować pyszny posiłek. Polecamy przede wszystkim pożywne zupy-krem na bazie pieczonych warzyw, np. pomidorów, papryki, czy dyni oraz ciepłe sałatki, których podstawą będą grube kasze lub pełnoziarniste makarony. Dodajmy do tego porcję dobrej jakości białka, jak np. fasola lub ciecierzyca (ugotowana lub z puszki), czy chude gatunki mięs lub ryb i pełnowartościowy, zdrowy posiłek mamy gotowy! W ramach szybkich, słodkich przekąsek polecamy jabłka, gruszki i śliwki, które teraz są najsmaczniejsze. Jako wytrawna przekąska sprawdzą się natomiast hummus lub guacamole z słupkami warzyw z pełnoziarnistymi krakersami albo chipsami z jarmużu. Postarajmy się także, by z naszego jadłospisu wyeliminować nadmiar soli i cukru, a także unikać produktów wysoko przetworzonych i alkoholu.