Spis treści
Rzeżucha – zastosowanie rośliny w kuchni
Pieprzyca siewna (lepidium sativum) to oficjalna, botaniczna nazwa rzeżuchy. Kiełki kwalifikowane są jako warzywo. Jest to jednoroczna roślina wywodząca się od roślin kapustowatych. Rzeżucha pochodzi z terenów Azji (szczególnie Turcji) oraz północno-wschodniej Afryki z terenów Egiptu.
Rzeżucha to roślina, która jest spożywana, gdy wyrosną zielone liście zarodkowe. Jest jedną z najłatwiejszych roślin w domowej uprawie. Warto pamiętać, że rzeżucha ma pikantny smak. Stosowana jest do:
- ozdabiania kanapek np. z pastą jajeczną,
- jako dodatek do zup np.: chrzanowej,
- sosów,
- surówek,
- domowych sałatek,
- albo jako dodatek do deski serów.
Rzeżucha – właściwości zdrowotne
Rzeżucha jest bogatym źródłem witaminy K, B1 i C. Te witaminy odpowiadają za odporność organizmu, wzmocnienie krzepliwości krwi i oraz przyspiesza gojenie się ran. Ponadto przypisuje się tym witaminom właściwości łagodzenia bólu. Rzeżucha ma także dużo siarki, która wspomaga wzrost włosów i paznokci.
Jak sadzić rzeżuchę?
Rzeżucha świetnie sprawdzi się jako dekoracja podczas Świąt Wielkanocnych. Najczęściej wyrasta przez około tydzień, maksymalnie do 10 dni. Może być posadzona na ligninie, na wacie, na chusteczkach higienicznych lub bezpośrednio do gruntu. Najczęściej sadzi się rzeżuchę na wacie, co pozwala zachować czystość rośliny. Aby posadzić ją w domu, wystarczy mieć cztery rzeczy:
- nasiona rzeżuchy ogrodowej,
- watę higieniczną znaną też jako wata kosmetyczna,
- mały pojemnik, np. ceramiczne miseczki na przekąski,
- około 1/3 szklanki wody.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Rzeżucha na wacie krok po kroku
- Wypukłe naczynie należy umieścić na większym talerzyku. Spodem do góry.
- Na wierzch miseczki trzeba ułożyć watę kosmetyczną.
- Watę należy dokładnie namoczyć wodą.
- Mokrą watę należy dodatkowo uformować, aby dokładnie przylegała do spodu pojemnika.
- Nasiona rzeżuchy powinny być gęsto i równomiernie obsypane na wacie.
- Na koniec nasiona należy dokładnie docisnąć do podłoża.
- Posiana rzeżucha powinna być raz na jakiś czas zraszana wodą ze spryskiwacza, aby podłoże było wilgotne.
Przepis na sałatkę z parmezanem i z rzeżuchą
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 pomidor
- natka kolendry
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- rzeżucha lub kiełki
- grzanki do posypania
- łyżka startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Pierś posypać posiekaną kolendrą i usmażyć.
- Pomidor pokroić w ćwiartki.
- Do miski przełożyć mix sałat, dodać kurczaka i pomidory.
- Jogurt naturalny wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
- Posypać sałatkę grzankami, parmezanem i rzeżuchą.
- Przed samym podaniem polać sosem.
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Źródło:
- przepis na sałatkę z parmezanem - AKPA
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?