Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przyszyć guzik, jak ugotować. Innowacje pedagogiczne w szkołach

(jsz)
to innowacja pedagogiczna według dzisiejszych szkół.
to innowacja pedagogiczna według dzisiejszych szkół. sxc.hu
Dzieci nauczą się, jak przyszyć guzik, udzielania pierwszej pomocy, a nawet gotowania. Takie między innymi umiejętności nabywają na zajęciach dodatkowych uczniowie niektórych białostockich szkół. Placówki zgłosiły je do kuratorium oświaty, jako innowacje pedagogiczne.

- Kiedyś tego typu zajęcia były normą na lekcjach techniki - mówi Elżbieta Zimnoch, dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 19 w Białymstoku. - Dziś jest ich coraz mniej, a dzieci mają kłopoty z nawet prostymi czynnościami takimi, jak dokładne zapisanie guzików czy wiązanie sznurowadeł. Chcemy pomóc naszym uczniom rozwijać ich zdolności manualne.

SP nr 19 wprowadziła innowację pedagogiczną "Sprawne ręce mam, wszystko robię sam". Skierowana jest ona do uczniów klas I-III. Zajęcia cieszą się wśród dzieci dużą popularnością. Maluchy uczą się na nich, jak prawidłowo trzymać nożyczki, wycinać czy przeciągnąć sznurowadło przez dziurkę.

- Okazuje się, że nauka przyszywania guzików może być dla uczniów dużą atrakcją i przyjemnością - śmieje się dyrektorka placówki. - Często słabsze umiejętności manualne dzieci wynikają z tego, że rodzice zbyt często je wyręczają. Powodem jest pośpiech - szybciej wyjdą z domu, jeśli np. sami zapną dziecku kurtkę czy zawiążą sznurowadła. Tymczasem wspomniane czynności uczą precyzji i cierpliwości.

W SP 19 na zajęciach dodatkowych uczniowie poznają także techniki udzielania pierwszej pomocy. Najpierw uczą się maluchy, a później przekazują swoją wiedzę starszym kolegom.

Na nauczenie dzieci praktycznych, przydatnych w życiu czynności stawia także Prywatna Szkoła Podstawowa nr 1 w Białymstoku. Tutaj innowacją jest Eko Kuchnia.

- Także chłopcom przyda się w życiu umiejętność gotowania - żartuje Luiza Gabrylewska, dyrektorka placówki. - Dzieci uczą się, jak zdrowo się odżywiać, estetycznie podać potrawę czy właściwie zachować się przy stole. Zajęcia gotowania to też świetna okazja, by poćwiczyć np. matematykę - trzeba tu przecież ważyć i odmierzać.

W szkole powstało specjalne pomieszczenie, dzięki czemu dzieci często mają okazję ćwiczyć umiejętność obsługi urządzeń kuchennych.

Z kolei innowację "Nie dość jest wiedzieć, trzeba umieć zastosować" prowadzi SP nr 15 w Białymstoku. Uczniowie poznają m. in sylwetki noblistów, zwłaszcza Marii Curie-Skłodowskiej, która jest patronem szkoły oraz odwiedzą laboratorium diagnostyczne. Celem jest zdobycie umiejętności łączenia wiedzy z różnych przedmiotów.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny