Spis treści
Za oceanem jajka tylko z lodówki
W USA jajka, które trafiają do obrotu, są wcześniej czyszczone. Taki zabieg ma uchronić klientów przed zarażeniem salmonellą, ale przy okazji niszczy ochronną warstwę produktu. Po umyciu jaja muszą być więc przechowywane w lodówkach, trzymanie ich w temperaturze pokojowej zbyt długo sprawia, że rozwijają się na nich bakterie.
- Zabierz jajka prosto do domu i przechowuj je natychmiast w lodówce ustawionej na 40 °F (4,4 °C) lub nieco poniżej. Przechowuj je w kartonie spożywczym w najchłodniejszej części lodówki, a nie w drzwiach – czytamy na stronie Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
Jaja w Polsce sprzedaje się na półkach
Według wymogów europejskich tutejsze jaja nie są wcześniej myte. Pozostawiając na nich barierę ochronną, nie trzeba ich więc trzymać tylko w lodówkach. Wystarczy, że temperatura nie jest zbyt wysoka, wtedy mogą być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu. Sprawdzi się piwnica lub spiżarnia. Trwałość takich produktów jest jednak krótsza, powinno się je spożyć w ciągu kilkunastu dni. Większość od razu wsadza jaja do chłodziarki, takie rozwiązanie jest zalecane. W tym przypadku wytrzymają kilka tygodni.
- Jaja należy przechowywać i transportować w temperaturze zapewniającej optymalne zachowanie ich właściwości higienicznych, najlepiej stałej – przypomina Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi.
Sklepy, w których robimy zakupy, mają optymalną temperaturę, większość z nich ma klimatyzację, dzięki czemu jaja spokojnie mogą leżakować w normalnych alejkach. Dodatkowo niezależnie od pory roku, nie ma ryzyka nagrzania. Niektóre sieci sprzedają jednak towar z lodówek.
- Opakowania zawierające jaja klasy „A” posiadają jako specjalny warunek przechowywania wskazówkę zalecającą konsumentom przechowywanie jaj po zakupie w warunkach chłodniczych - dodaje Sanepid.
Jak przechowywać jaja w lodówce? Tych błędów nie popełniaj
O ile w sklepie panuje jednakowa temperatura, o tyle w domu jest ona zmienna, szczególnie w okresie letnim. Dlatego lepiej przechować jajka w miejscu, gdzie nie grozi im zepsucie.
Półka w drzwiach lodówki – tam najczęściej Polacy trzymają jajka. Okazuje się, że to błąd. Ciągłe otwieranie sprzętu sprawia, że produkt narażony jest na wahania temperatur, a co za tym idzie, zepsucie. Najlepiej umieścić zakupiony towar na centralnej półce, unikając towarzystwa intensywnie pachnących wędlin czy warzyw.
Kupionych jaj nie wolno też od razu myć, bo pozbawi ich to bariery ochronnej. Dopiero przed planowanym użyciem towaru powinny trafić pod strumień wody. Skorupki mogą być źródłem zanieczyszczeń, dlatego zawsze pakowane są w wytłaczanki lub pojemniki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat