Poza Żubrówką w Białymstoku produkowane są takie wódki, jak: Absolwent, Żytniówka czy Palace. Drugi zakład tego samego właściciela - w Obornikach Śląskich - produkuje m.in. Soplicę, Bolsa i Absolwenta.
Pod względem wielkości sprzedaży wódki CEDC jest największym graczem w kraju i w Europie i jednym z największych na świecie. Nie dziwi więc, że jeden z produktów firmy Żubrówka Biała na polskim rynku wódek nie ma sobie równych. Oczywiście, białostocki Polmos produkuje też bardzo popularne na rynku mniejsze formaty Żubrówki (o pojemności 100 i 200 ml), żartobliwie zwane przez wszystkich "małpkami", co mieliśmy okazję oglądać podczas zwiedzania zakładu.
Dodajmy, że poza klasyczną Żubrówką z trawką, są i nowe produkty z rodziny Żubrówki Bison Grass m.in.: z jabłkiem, poziomką, czereśnią. Jak podkreślają w Polmosie do wódek dodawane są wyłącznie naturalne komponenty, w tym m.in.: ekstrakt z kory dębu, goździki, karmel, cynamon, wanilia, śliwki suszone, a nawet mniszek lekarski.
Zobacz także: Polmos Białystok zatrudnia na etaty. I wzmacnia markę Żubrówka
Najciekawsze jest zaś to, że baza wszystkich Żubrówek, czyli ta klasyczna z trawką, swego smaku nie zawdźwięcza słynnemu źdźbłu, które pływa w butelce. Trawa, która trafia do białostockiego zakładu jest macerowana, filtrowana i w odpowiednich proporcjach dodawana do zestawu komponentów decydujących o smaku danego gatunku alkoholu. Tę jedną "gałązkę" trawy (ale kompletnie wyjałowioną) wrzuca się do butelek ręcznie, na taśmie. I ona sobie jest.
Nie przegap!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?