Jak nie przedawkować cukru. Cukier jest nałogiem silniejszym niż kokaina, co pokazały liczne badania na zwierzętach
Pijani od grzyba
Badania naukowe przeprowadzane na całym świecie już dawno udowodniły, że z pozoru niewinne słodycze spożywane w nadmiarze przez dłuższy czas mogą wyrządzić poważne szkody w naszym organizmie, od nadwagi po problemy z sercem, krążeniem, podwyższonym poziomem cholesterolu, czy zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, a nawet zaburzeniami pracy mózgu. Dlaczego tak się dzieje i dlaczego cukier uzależnia? Z badań wynika, że problemem jest pewien występujący w naszych jelitach grzyb Candida albicans. Nadwyżka cukru w naszej diecie staje się dla niego pożywką i powoduje jego nadmierny rozrost, co z kolei zaburza normalny, zdrowy skład flory jelitowej.
– Duża podaż cukrów prostych, które nie są szybko wchłonięte z jelit, bo jest ich za dużo na raz, powoduje rozrost Candida albicans. Przetwarzając ten cukier zabiera nam cynk oraz wydziela produkty przemiany materii, do których należą m.in. związki alkoholu zatruwające naszą wątrobę i mózg. Powoduje, że człowiek jest „pijany", przez co gorzej się kontroluje, częściej doświadcza stanów hipoglikemii (silnego głodu) i znów zjada cukier, żywiąc grzyba.– mówi dr nauk med. Magdalena Golachowska z wrocławskiego Instytutu Psychodietetyki, wykładowca Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej w Opolu i Uniwersytetu SWPS.