Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Polewka migdałowa...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Polewka migdałowa

Historyczna receptura wg. interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.

Składniki
2 l wywaru warzywnego lub esencjonalnego rosołu drobiowego
200 g ryżu
100 g rodzynek
50 g cukru
50 ml octu winnego
Garść migdałów płatków
Sól
Liście mięty

Wykonanie
Ryż gotujemy w wywarze razem z rodzynkami i cukrem po czym blendujemy bardzo dokładnie i przecieramy przez sito o drobnych okach. Doprawiamy solą i dodajemy ocet. Podajemy z płatkami „podpalonych migdałów” i posiekanymi liśćmi mięty.

Zobacz również

MAGDALENA FUDALA kandydatka z pozycji 10 listy Trzeciej Drogi  do Semiku Województwa
Ogłoszenie wyborcze

MAGDALENA FUDALA kandydatka z pozycji 10 listy Trzeciej Drogi do Semiku Województwa

"Schody wildeckie symbolem niedogodności w Poznaniu". Oberwało się Jaśkowiakowi

"Schody wildeckie symbolem niedogodności w Poznaniu". Oberwało się Jaśkowiakowi

Polecamy

Co dzieje się z Ireną Santor? Gwiazda wymaga opieki

Co dzieje się z Ireną Santor? Gwiazda wymaga opieki

Prosił o zgodę na nowe okna – dobudował dwa piętra. Samowola budowlana w bloku

Prosił o zgodę na nowe okna – dobudował dwa piętra. Samowola budowlana w bloku

Xavi pozwał dziennikarza, który zarzucił mu wysyłanie „nieprzyzwoitych wiadomości”

Xavi pozwał dziennikarza, który zarzucił mu wysyłanie „nieprzyzwoitych wiadomości”