Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Festiwal wina w scenerii podkrakowskiego dworu. Nie zatrzyma go kryzys z przymrozkami

Festiwal wina w scenerii podkrakowskiego dworu. Nie zatrzyma go kryzys z przymrozkami

Uroczyste wręczenie nagród za świąteczne iluminacje w Starachowicach [ZDJĘCIA]

Uroczyste wręczenie nagród za świąteczne iluminacje w Starachowicach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Italia zachwycona Polakiem. Szaleństwo na Półwyspie Apenińskim. ''Zbawiciel''

Italia zachwycona Polakiem. Szaleństwo na Półwyspie Apenińskim. ''Zbawiciel''

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)

Wisła awansuje do Ekstraklasy? Sonda, terminarz, sytuacja w tabeli

Wisła awansuje do Ekstraklasy? Sonda, terminarz, sytuacja w tabeli