Zgodnie z szacunkami Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności (PROM), rocznie w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności, z czego 3 mln przypada na konsumentów i gospodarstwa domowe.
Jadłodzielnie w Polsce funkcjonują od 2016 roku i szybko zdobyły popularność. Znajdziemy je też w naszym regionie. Jadłodzielnia to miejsce dla wszystkich — każdy może w nich zostawić nadmiar jedzenia, oraz poczęstować się tym, co jest na półkach. Za branie i oddawanie nie są pobierane żadne opłaty.
W Koszalinie przy ul. Leśnej 2 w Koszalinie można podzielić się jedzeniem i artykułami spożywczymi. Wystarczy włożyć je do „Szafy od serca”, skąd częstować się nimi mogą osoby potrzebujące.
Społeczna lodówka znajduje się na terenie parafii Ojców Franciszkanów w Darłowie (na ulicy Wenedów). Można w niej zostawić kupione produkty lub własne wyroby, opakowane i opisane. Ważne jest, żeby potrawy nie były zepsute i były takie, które sami byśmy zjedli. Mogą to być na przykład sałatki, owoce czy warzywa.
Jadłodzielnia działa też w Sianowie przy ul. Słowackiego (budynek Przychodni Zdrowia).
Niewykorzystane produkty można też przywieść np. do Domu Miłosierdzia, który codziennie wydaje posiłki osobom potrzebującym. Pamiętajmy jednak o zasadach - podobnie jak w przypadku jadłodzielni oddajemy rzeczy nieprzeterminowane, nadające się do spożycia.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?