Pierwsza Cukiernia Kinga została założona przez Witolda Poskrobko, mistrza karmelarstwa, w 1989 roku.
Córka pana Witolda – Kinga Poskrobko-Nieradka na początku stawiała na wykształcenie w zupełnie innej branży – skończyła studia na kierunku finanse i bankowość.
– I nawet przez kilka lat pracowałam na takim stanowisku – mówi pani Kinga.
Ale że zawsze podobało jej się to, co robią rodzice, a do tego ma artystyczną duszę, nie opuszczała ją myśl, że chciałaby pracować w cukiernictwie. Do firmy rodziców dołączyła w 2001 roku. Najpierw zajęła się dostosowaniem jej do wymogów obowiązujących w Unii Europejskiej.
– Brałam udział w przekształcaniu zakładu, wprowadziłam system HACCP – mówi pani Kinga.
Jak przyznaje, wtedy poznała zakład od podszewki. I wtedy też uzmysłowiła sobie, że ma wizję na dalszy rozwój firmy. A że uważa, że szef powinien znać się na wszystkim, co się dzieje w jego firmie, zaczęła się kształcić na cukiernika. Tu oczywiście mogła liczyć na tatę. Ale oprócz tego zdobyła tytuł rzemieślnika, potem mistrza cukiernictwa, skończyła studium w Wyższej Szkole Cukiernictwa w Poznaniu, skończyła wiele kursów. Cały czas zresztą jeździ na targi, aby poznawać nowości i uczyć się od innych. Bo właśnie na stawianiu na to, co nowe, oryginalne, eleganckie polega jej koncepcja cukierni.
– Postanowiłam stworzyć cukiernię artystyczną, gdzie zajmujemy się przede wszystkim projektami indywidualnymi, wykonywanymi na specjalne zlecenia klientów – mówi pani Kinga.
Klienci kupili ten pomysł. Pani Kinga robiła już wielki tort w kształcie smoka, półmetrowy dzban z kwiatami i ogromy tort w kształcie podlaskiej opery.
Pod szyldem Słodka Dama działa też elegancka cukiernia, gdzie można nie tylko zrobić zakupy, ale skosztować na miejscu wszystkich słodkości.
To nie koniec pomysłów – cukiernie Kinga i Słodka Dama uczestniczą w projekcie Słodka Poczta i dostarczają zamówione smakołyki pod wskazany adres.
Rady dla początkujących:
- Poznaj potrzeby rynku.
- Rób to, co lubisz robić. Wtedy praca nie jest pracą, a realizacją marzeń.
- Miej dużo cierpliwości. Sukcesy przychodzą z czasem.
- Bądź otwarty na potrzeby klientów.
Komu się udało
Im się udało to cykl, w którym prezentujemy ciekawych ludzi i ich sposób na życie. Jeżeli prowadzisz firmę, stworzyłeś coś z niczego, odniosłeś sukces zawodowy – podziel się z nami i Czytelnikami swoją receptą na powodzenie i satysfakcję. Kontakt: tel. 85 748 96 59, e-mail: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?