Im się udało. Biesiadowo Białystok - już dwa oczka w ogólnopolskiej sieci

Maryla Pawlak-Żalikowska maryla.zalikowska@mediaregionalne.plZaktualizowano 
Biesiadowo. W Białymstoku są już dwie pizzerie o tej nazwie. Jedna na skraju miasta, przy ul. Jana Pawła II. Druga w centrum - przy ul. Warszawskiej.
Biesiadowo. W Białymstoku są już dwie pizzerie o tej nazwie. Jedna na skraju miasta, przy ul. Jana Pawła II. Druga w centrum - przy ul. Warszawskiej. Wojciech Wojtkielewicz
Biesiadowo. W Białymstoku są już dwie pizzerie o tej nazwie. Jedna na skraju miasta, przy ul. Jana Pawła II. Druga w centrum - przy ul. Warszawskiej.

Pierwsza powstała 1,5 roku temu. Druga działa od dwóch miesięcy. Różnią się wystrojem wnętrza, a łączy je to, że są franczyzą liczącej ponad sto obiektów ogólnopolskiej sieci i mają tych samych właścicieli. Roberta Romanowskiego* i Rafała Wonickiego, którzy uparli się, że udowodnią sobie i innym, że w tym regionie i tym mieście da się żyć. Trzeba tylko poświęcić spełnianiu swoich marzeń dużo czasu, sił i pracy.

Pierwszą pizzerię otworzyli, gdy pan Robert wrócił do Polski po kilku latach pracy za granicą. Był i w Stanach, i na chwilę liczącą pięć lat wyskoczył do Londynu. Zdobywał tam kolejne miejsca pracy od McDonald's do służb miejskich, ale nie chciał zostać na stałe.
- Warto wyjeżdżać, choćby po to, aby zrozumieć, że tam też pieniądze nie rosną na drzewach - mówił po powrocie. - Ale to nie był mój kraj. A poza tym czasem czułem się tam, jak obywatel drugiej kategorii, a to mi nie odpowiada.

Po powrocie do Białegostoku pan Robert dołączył do pana Rafała prowadzącego w Białymstoku sklep komputerowy. Jednym ze zleceń, jakie mieli, była instalacja monitoringu w pizzerii Biesiadowo przy Jana Pawła II, w pobliżu kościoła na Wysokim Stoczku. Jej właściciele zmienili jednak plany życiowe i szukali kupca na lokal. Dwaj przyjaciele postanowili spróbować. Sięgnęli do gromadzonych przez lata oszczędności i weszli w nowy dla nich biznes gastronomiczny. Sieć wyróżniającą się humorystycznym podejściem do  nazewnictwa: serwowane tu pizze to np. Dopadł kowal świnkę (z bekonem), Super biesiada (pieczarki, góralski ser, żurawina) czy Tuńczyk wkurzony. Jednym słowem - ciasto na pizzę a na nim swojskie klimaty.

Zobacz też: Biesiadowo Białystok - już drugie oczko w ogólnopolskiej sieci (zdjęcia)

Po roku prowadzenia Biesiadowa z dala od centrum, dwaj przyjaciele mieli już plan, żeby zainwestować w kolejny obiekt, bliżej centrum miasta. Jak zaplanowali, tak zrobili. Szukali lokalu z atrakcyjną ceną za wynajem i od połowy maja br. Biesiadowo zaprasza także do lokalu przy ul. Warszawskiej.
- To była naturalna kolej rzeczy - ocenia Rafał Wonicki.

- Chcemy być najbliżej klienta i teraz mamy miasto podzielone na dwie części. Dzięki temu czas realizacji dostaw do domu jest krótszy.

Otwarcie dwóch pizzerii nie spowodowało, że ich właściciele zrezygnowali z prowadzenia sklepu komputerowego.  Wychodzą z założenia, że zróżnicowanie branż daje większe bezpieczeństwo ich inwestycjom: - Jak człowiek inwestuje swoje z trudem zarobione pieniądze, to dobrze przygląda się każdej wydanej złotówce - śmieje się pan Rafał. I dodaje, że w obu branżach najważniejsze jest liczenie się z potrzebami klienta: - Podstawą jest zasada, że klient ma zawsze rację. I to dosłownie: jak mówi, że pizza jest przypalona, to jest, nawet gdy nikt inny tego nie widzi. Każdy z naszych pracowników jest uczony, że krytykę ma "brać na klatę" i koniec.

* Zmiana nazwiska z Obniski

Rady dla początkujących

  • Trzeba być pewnym siebie - nie zaczynać biznesu z myślą, co będzie, jak nie wyjdzie, tylko z przekonaniem, że wyjdzie, ale trzeba włożyć dużo pracy w realizację swoich planów.
  • Sumienność i wytrwałość to nie frazes, ale jedne z najważniejszych zasad działania w każdej branży.
  • Nigdy nie wolno spoczywać na laurach - podstawą rozwoju biznesu  jest myślenie o potrzebach klienta, który stawia coraz wyższe wymagania. Reguła: Klient nasz pan lub Klient ma zawsze rację, jest ponadczasowa, a jej przestrzeganie sprzyja  radzeniu sobie z konkurencją.

Komu się udało
A Im się udało - to cykl, w którym prezentujemy ciekawych ludzi, którzy zdecydowali się na własną działalność i osiągnęli sukces. 
Kontakt: tel. 85 748 96 59, e-mail: asawczenko@poranny.pl

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Witam i gratuluję sukcesu, ale chciałbym tylko dodać, że podstawą prowadzenia działalności gospodarczej jest terminowe wywiązywanie się ze zobowiązań finansowych członka stowarzyszenia, a na chwilę obecną Panie Rafale, znowu zalega Pan z opłatami składki członkowskiej na 260zł i chcę dodać, że Stowarzyszenie nie będzie już wysyłało więcej wezwań do opłaty. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3