Dobre jadło, bogato zastawiony stół to nieodłączny element polskiej tradycji. Słynna uczta u Wierzynka pobudza naszą wyobraźnię, podobnie jak bliższe naszym czasom i terenom uczty przygotowywane na dworze Hetmana Wielkiego Koronnego Jana Klemensa Branickiego w „Podlaskim Wersalu”, gdzie gościły wybitne osobistości świata polityki, kultury i sztuki oraz najzamożniejsi magnaci Rzeczypospolitej.
- W powyższą atmosferę wprowadzą nas koła gospodyń wiejskich prezentując dania inspirowane tradycyjną kuchnią, np. babki ziemniaczane, pierogi itp. Zaplanowaliśmy konkurs kulinarny na najsmaczniejszą babkę ziemniaczaną, w którym będą mogli wziąć udział wszyscy chętni, niezajmujący się zawodowo gastronomią – zachęcają organizatorzy.
Rekonstrukcje historyczne i pokazy kulinarne
Atrakcją będą również pokazy przygotowane przez Muzeum Podlaskie w Białymstoku, w ramach których Joanna Januszkiewicz „na żywo” upichci kilka staropolskich potraw, opowiadając przy okazji o sposobach na dobre jadło. Dodatkową atrakcją będą rekonstrukcje historyczne przygotowane przez profesjonalne grupy.
- Program wydarzenia będzie składał się ze sceny rodzajowej ukazującej husarię od podstaw jeśli chodzi o ekwipunek, uzbrojenie, jej znaczenie i wykorzystanie. Dodatkowo będzie pokazanie układu jeździeckiego tzw. musztry by przybliżyć wyszkolenie husarzy, taktykę walki, udawadniającej jej skuteczność i efektywność na polu walki czego efektem było ponad 100-letnie pasmo sukcesów. Wszystko to w akompaniamencie tła muzycznego oraz opowiadanej narracji - poinformowali organizatorzy.
Nie zabraknie również atrakcji dla dzieci, w tym zjeżdżalni, klocków konstrukcyjnych oraz działań plastycznych.
Na uczestników czekają ponadto:
- degustacja potraw regionalnych
- kiermasz rękodzieła ludowego
- występy zespołów folklorystycznych
W niedzielę, 31 lipca, od godz. 15-19 na placu przed Muzeum Obojga Narodów w Bielsku Podlaskim można spodziewać się wielu atrakcji.