Hotel Cristal Białystok: Święto kuchni francuskiej już we wtorek (zdjęcia, wideo)

(AK, Remigiusz Półtorak)

Wideo

Zobacz galerię (6 zdjęć)
Hotel Cristal bierze udział w „Goût de France/Good France”, czyli międzynarodowym święcie kuchni francuskiej.

Chevre z kawiorem z karmelu, lawendą i limonką, przegrzebki z dodatkiem skorzonery, pomarańczy i piany z szampana, nóżki wieprzowe duszone ze smardzami, grillowana sola po nicejsku, a na deser mrożony nugat z orzechami laskowymi i coulis z malin - takich ciekawych i smacznych dań, które przygotował szef kuchni Łukasz Rakowski, będzie można spróbować we wtorek w restauracji hotelu Cristal w Białymstoku.

Zobacz też: Hotel Cristal Białystok stracił trzy gwiazdki. Zyska cztery [ZDJĘCIA, WIDEO]

To jeden spośród ponad 2 tys. lokali gastronomicznych z całego świata, który bierze udział w „Goût de France/Good France”, czyli międzynarodowym święcie kuchni francuskiej. Na ten dzień restauracje przygotowują specjalną francuską kolację, która składa się z aperitifu, przystawki, dania głównego, deski serów, deserów oraz francuskich win i szampanów.

- To będzie święto gastronomii w całej Polsce. Chcemy w jeden wieczór, właśnie 21 marca, podzielić się tym, co kuchnia francuska ma ciekawego do zaproponowania, ale jest to także zaproszenie do dialogu między różnymi kulturami - mówi Pierre Levy, ambasador Francji w Polsce.

Kolacja „a la francaise”, konsultowana jest z francuskimi mistrzami kuchni.

Co ciekawe, Polska jest drugim krajem na świecie pod względem liczby restauracji biorących udział w akcji. Tuż po... Francji.

Zobacz też: Ślimak Slow Food dla restauracji Hotelu Cristal

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

R
Robert

Lepsze o wiele wiele jest jedzenie w RECEPTURZE. Tez biora udział w Good FRANCE, a dania to inna calkiem klasa. Hmmm jutro sie tam wybieram, a same menu w Receptrze juz robi mega wrazenie.... Ciekaw jestem dlaczego proponuja jedna tylko knajpe?

G
Gość

chyba sie przejade do tego Blackpool bo juz mam dosc kebabow z wieprzowina

G
Gość
 
wolę [email protected]:) polscy "kucharze" po gastronomiku udają kuchnię włoską chińska meksykańską indyjską itp. podając np. parówki:) np. mięso to profanacja pizzy! A w knajpie się nie najesz nakarmią cię odpadkami przesolonymi byś kupił napoje z pragnienia itp. to oszustwa fast foodów: dużo soli zmusza do kupna dodatkowo napojów, kawałek bułki (CHAM=BURGER) w cenie prawdziwego obiadu pobudza apetyt by kupić następne a nie bys się najadł itp.
 
 
W 2007 roku dwóch właścicieli baru z kebabem stanęło w Blackpool przed sądem, w związku ze sprawą zniknięcia w 2003 roku 14-letniej Charlene Downes, której ciała nigdy nie znaleziono.
 
Prokuratura przekonywała, że ciało Charlene poćwiartowano i przepuszczono przez maszynę do mielenia mięsa. W sądzie przywoływano wypowiedzi pracowników lokalu, którzy żartowali, że zaginiona „skończyła w kebabie”.
 
Dziś (...) wciąż prowadzi punkt z kebabami, który znajdował się w centrum ówczesnego dochodzenia. (...) dalej posiada zezwolenie na sprzedaż gorących posiłków przez całą noc, aż do wczesnych godzin rannych.
 

 

G
Gość

Żabie udka, ślimaki itp. francuska kuchnia to pamiątka po głodzie, skrajnej biedzie i niesamowitej nędzy, gdy jedzono cokolwiek co się znalazło

 

G
Gość

artykul ewidentna reklama hotelu a wy karzecie za niego placic?  :lol:  :lol:  :lol:

 

czy was juz calkowicie po....???

Dodaj ogłoszenie