Hipermarket: Mięso świeci po przyniesieniu do domu na zielono

Izabela Izdebska/ mmlublin.plZaktualizowano 
Mięso świeci na zielono
Mięso świeci na zielono Fot. sxc.hu
Hipermarket: Mięso świeci na zielono. - To mogą być drobnoustroje, dla których mięso jest doskonałym środowiskiem rozwoju - mówi profesor Zbigniew Dolatowski.

Hipermarket: Mięso świeci na zielono

Taki produkt kupił w niedzielę w jednym z hipermarketów w Lublinie pan Tomasz. Wieprzowina świeci w nocy, ale możliwe, że jest nieszkodliwa.

Nie wierzyliśmy, gdy pan Tomasz powiedział nam o tym, w rozmowie telefonicznej.

- W markecie to mięso było sprzedawane jako kości wieprzowe, na przykład na zupę. Sam tego nie jadłem, bo kupiłem to dla psa. W poniedziałek zauważyłem, że w nocy świeci jak fluorescencyjna tarcza zegarka - relacjonował.

Zmieniliśmy zdanie, gdy nasz Czytelnik przywiózł nam swój dziwny zakup i obejrzeliśmy go w zupełnie ciemnym pomieszczeniu.

Rzeczywiście, w niektórych miejscach widać było zielonkawą fluorescencję, co prawda - o wiele jednak słabszą niż przekonywał pan Tomasz.

Okazuje się, że takie przypadki zdarzały się już w wielu innych miastach. Najczęściej podejrzewano, że zwierzę, z którego pochodziło mięso, było karmione z paszą ze zbyt dużą ilością fosforanów albo że dziwną poświatę wywołują fluorescencyjne bakterie.

Pracownicy lubelskiego sanepidu nie potrafili nam wyjaśnić, z czego może wynikać to dziwne zjawisko.

Więcej na ten temat wiedzieli tylko profesorowie z Uniwersytetu Przyrodniczego. Jak tłumaczy profesor Zbigniew Dolatowski, kierownik Katedry Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Przyrodniczego, nie można stwierdzić, co wywołało fluorescencję bez wcześniejszego badania mięsa. Można jednak stawiać hipotezy.

Okazuje się, że zjawisko może być rzeczywiście związane z zakażeniem bakteriami.

Bardziej prawdopodobne jest jednak to, że fluorescencję spowodowały dodatki chemiczne do żywności i związane z nimi przemiany w barwnikach w mięsie.

- Spotykamy się czasami z różnymi takimi sytuacjami, które wskazują na dodawanie do mięsa substancji celem zwiększenia jego masy (czysta woda) lub zahamowania ubytków (fosforany) i rozwoju mikroflory - mówi profesor Zbigniew Dolatowski.

- Mogą to być także drobnoustroje, dla których mięso jest doskonałym środowiskiem rozwoju, ale raczej są to zmiany chemiczne barwnika znajdującego się w mięsie, jakim jest mioglobina. Podlega ona zmianom m.in. pod wpływem światła słonecznego - wyjaśnia.

Takie hipotezy potwierdza inny pracownik uniwersytetu.

- Nie sądzę, żeby to był wpływ dodatków do pasz. Fosforyzują raczej dodatki wykorzystywane podczas obróbki mięsa - mówi profesor Jan Matras z Instytutu Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego.

Okazuje się, że konsumenci rzadko zgłaszają podobne sytuacje.

- Z reguły ludzie nie relacjonują takich przypadków, tylko wyrzucają produkt - twierdzi profesor Zbigniew Dolatowski. - Podczas prowadzonych badań spotykamy się jednak z takimi przypadkami nie do przewidzenia - dodaje.

Jeśli jednak mięso zostałoby w prawidłowy sposób przyrządzone, to nie powinno wpłynąć niekorzystnie na niczyje zdrowie.

- Prawdopodobnie po ugotowaniu nie byłoby szkodliwe - przekonuje profesor Zbigniew Dolatowski.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przyjęła nasze zgłoszenie o dziwnym zakupie.

Ze względu na to, że nie można sprawdzić, czy nasz Czytelnik przechowywał mięso we właściwy sposób, nie będzie ono badane. Najprawdopodobniej sprawdzone zostanie to mięso, które pozostało jeszcze w markecie.

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 9

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
I świństwa i krówstwa i cielęstwa i słonistwa i konistwa...

Wysiliłeś się...
r
rafał

Pseudomonas Fluorescens

k
k
niech zgadnę... Stokrotka???

stokrotka to supermarket....
d
damazpieskiem
no i n iech ktos powie,ze nie jestesmy w UE?Zupelnie jak w Napoli,tam z koleji zielona byla mozzarella...a moze to sprawka naszego Rafalka ,wszak na wolnosci?
G
Gość

niech zgadnę... Stokrotka???

G
Gość
Powinna być podana nazwa. Skoro hipermarkety dopuszczają do takich sytuacji my musimy jakoś bronić się choćby ostrzegając się wzajemnie o dopuszczeniu do sprzedaży świństwa.

I świństwa i krówstwa i cielęstwa i słonistwa i konistwa...
m
marianek

może ktoś wie gdzie w Bialymstoku można kupić takie mięso ? jeszcze nigdy nie widzialem świecącego mięsa a chcialbym zobaczyć pozdrawiam

k
k

produkt kupił w niedzielę w jednym z hipermarketów
Powinna być podana nazwa. Skoro hipermarkety dopuszczają do takich sytuacji my musimy jakoś bronić się choćby ostrzegając się wzajemnie o dopuszczeniu do sprzedaży świństwa.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3