Grillowanie i dania z grilla - przepisy (zdjęcia)
Grillowany kurczak z mango i wędzoną papryką
(Kulinarne podróże z Guyem Fierim, od poniedziałku do piątku o 19:00 i 19:30)
Składniki:
* 250 g pokrojonego mango
* 70 g posiekanej kolendry
* 3 łyżki mielonej, wędzonej papryki
* 2 łyżki octu ryżowego
* 4 zmiażdżone ząbki czosnku
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka pieprzu
* 1 kg pałek i udek z kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Mango, kolendrę, wędzoną paprykę, ocet ryżowy, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek zblenduj na gładką pastę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
2. W połowie przygotowanej pasty obtocz kurczaka i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Pozostałą część sosu przelej do małego garnuszka i podgrzewaj do zredukowania. Po 15 minutach ściągnij z gazu.
3. Na rozgrzanego grilla przełóż kurczaka. Grilluj przez 20-25 minut obracając mięso, co 5 minut.
4. Podawaj z sosem mango.