O ile rozstawianie tradycyjnego grilla na balkonie uznawane jest raczej za przejaw złych manier (w regulaminach wielu spółdzielni mieszkaniowych balkonowe grillowanie jest zabronione), to za przygotowanie posiłku na elektrycznym grillu na balkonie czy tarasie nikt nam głowy suszył nie będzie. Ten rodzaj grilla nie dymi, nie stwarza więc zagrożenia i nie irytuje sąsiadów.
Plusy i minusy elektrycznego grilla
Grill elektryczny uniezależnia przygotowywanie posiłków od sezonu i pogody. Można go swobodnie używać nie tylko w ogrodzie, ale również w pomieszczeniach zamkniętych. O wiele łatwiej, niż tradycyjnego grilla, utrzymać go w czystości. Zwłaszcza, że ruchome części nadają się do mycia w zmywarkach.
Elektryczne grille pozwalają z dużą dokładnością utrzymywać temperaturę, w której przygotowuje się potrawy, łatwiej więc je przyrządzić i uniknąć nieudanych eksperymentów w kuchni. Grille elektryczne posiadają nienagrzewające się uchwyty, nie ma więc możliwości poparzenia się przy okazji pieczenia. Część urządzeń umożliwia bardzo zdrowe i dietetyczne przygotowanie potraw z wykorzystaniem grillowania beztłuszczowego.
Niektóre modele umożliwiają szybsze, dwustronne grillowanie: rolę dodatkowej powierzchni pełni zamykana klapa. Dzięki niej aromaty i zapachy pozostają również w środku, a potrawy są bardziej soczyste i aromatyczne. Bo to właśnie główny minus elektrycznego grilla – trudno przygotowując na nim potrawy osiągnąć takie wysycenie smaków i aromatów jak na tradycyjnym, węglowym palenisku.
Polecane oferty

Ravanson
Ravanson GO-3
Gwarancja:24 miesiące;Informacje dodatkowe:3 palni…

Hendi
Hendi FIESTA 600 146002
Gwarancja:24 miesiące;Informacje dodatkowe:2 palni…

CAMPINGAZ
Grill gazowy CAMPINGAZ Xpert 200 L
Praktyczny i niezawodny grill gazowy Xpert 200 L j…

Landmann
Landmann Pantera 1.0
Informacje dodatkowe:składane półki;Kolor obudowy:…

Landmann
Landmann US 5.1
Informacje dodatkowe:5 palników, kuchenka boczna, …

Landmann
Landmann Pantera 1.0
Informacje dodatkowe:składane półki;Kolor obudowy:…

Landmann
Landmann TRITON PTS 3.1(srebrny)
Gwarancja:od 2 do 5 lat zgodnie z informacjami Gwa…

OK.
Produkt z outletu: Grill OK. ORA 102
Grill elektryczny z regulowanym termostatem, niepr…

Landmann
Landmann TRITON INOX 3.1
Informacje dodatkowe:3 palniki, kuchenka boczna;Ko…

Campingaz
Campingaz Classic LBS Seria 3
Informacje dodatkowe:3 palniki, zapalarka;Kolor ob…

Campingaz
Campingaz RBS LXS Seria 4
Gwarancja:24 miesiące;Informacje dodatkowe:2 palni…

Landmann
Landmann kompaktowy grill 3kW
Gwarancja:24 miesiące;Lampka kontrolna temperatury…

Landmann
Landmann Trendy 12251
Gwarancja:24 miesiące;Informacje dodatkowe:3 palni…

LOTUSGRILL
Grill węglowy LOTUSGRILL G-WE-34
LotusGrill to urządzenie bezkonkurencyjne ze wzglę…

Landmann
Landmann grill lawowy 2.0 5,5 kW
Informacje dodatkowe:zapalarka;Lampka kontrolna te…

Landmann
Landmann grill gazowy TRITON MAX PTS 4.1
Informacje dodatkowe:2 szuflady, 4 palniki, taca o…
Grill elektryczny - na co zwrócić uwagę przy zakupie
Po pierwsze – na czas gwarancji oferowany przez producenta. Liczba dostępnych na rynku modeli jest dość duża, ale niestety wśród nich wiele jest tandety z Dalekiego Wschodu. Dobry elektryczny grill będzie cieszył użytkownika przez wiele lat i taką też powinien mieć gwarancję. Przyjmuje się, że 3–5 lat gwarancji to dobry standard.
Przeczytaj również:
Ważna jest powierzchnia robocza grilla. Kupując produkt musimy wiedzieć, czy potrawy będziemy przygotowywać dla siebie, czy może dla całej armii głodomorków. Istotna jest również moc urządzenia – im większa, tym grill jest wydajniejszy i szybciej się nagrzewa. Warto też zwrócić uwagę na możliwość regulacji wysokości grilla i samego „paleniska". Czasem przygotowanie potrawy trwa kilkadziesiąt minut, warto je spędzić w komfortowej pozycji, a nie ciągle schylając się nad potrawami.
Tyle kosztuje grill elektryczny
Dla wielu istotna będzie cena urządzenia. Proste modele kupić można za mniej niż 200 złotych, bardziej skomplikowane – za kilka tysięcy złotych. Jeśli nie jesteśmy fanatykami grillowania, modele do 200–300 złotych zaspokoją potrzeby przeciętnego użytkownika.
Co zrobić, by potrawy z grilla były zdrowsze?