Kobiety spodziewające się dziecka muszą dbać o dietę.
Grażyna Metelska, dietetyk z Polikliniki Arciszewscy: To prawda. Ale jesień to czas, gdy łatwiej jest skomponować taki jadłospis, który dostarczy i matce, i dziecku wszytskich potrzebnych witamin i minerałów.Tyle jest teraz przecież sezonowych warzyw i owoców. Starajmy się tylko kupować je z ekologicznych upraw. Jeśli nie mamy takiej możliwości - po prostu obierajmy je ze skórki.
Jakie sezonowe owoce i warzywa powinny wybierać przyszłe mamy?
- Owoce zalecane to jabłka, maliny, truskawki, winogrona, kiwi, banany, cytrusy. Warzywa i owoce dostarczają witamin: C, beta-karotenu, kwasu foliowego, flawonoidów oraz związków mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, selenu, cynku.Witamina C,E ,oraz selen są bardzo silnymi antyoksydantami i mają ogromny wpływ na wzmocnienie odporności organizmu ciężarnej kobiety.
No właśnie - jesienią odporność jest bardzo ważna. Co jeszcze warto jeść, by nie chorować?
- Jeśli kobieta ciężarna stosuje urozmaiconą, racjonalną dietę z zastosowaniem produktów z wszystkich grup: zbożowe, mleko i jego produkty, produkty białkowe, tłuszcze roślinne na zimno tłoczone nie rafinowane, warzywa i owoce,suche nasiona roślin strączkowych, trochę nasion i np. orzechów włoskich, migdałów,orzechów brazylijskich, to taka dieta buduje odporność.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?