Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowanie w Wasilkowie. Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy

Julita Januszkiewicz
Julita Januszkiewicz
Karolina Zubrzycka i Łukasz Branicki, podopieczni wasilkowskiego OHP dwoili się i troili, by wypaść dobrze
Karolina Zubrzycka i Łukasz Branicki, podopieczni wasilkowskiego OHP dwoili się i troili, by wypaść dobrze Wojciech Wojtkielewicz
Mieli 1,5 godz., by przyrządzić smaczne dania. 32 młodych kucharzy rywalizowało w ogólnopolskim konkursie rozegranym w wasilkowskim OHP.

- Przyjemnie się gotowało. Składniki też nie były jakieś wyszukane - zapewniał Adrian Smoleń z Kamiennej Góry (woj. dolnośląskie). - Nie było trudno, ale stres był - mówiła Karolina Zubrzycka z Wasilkowa. Oboje uwielbiają gotować. W czwartek młodzi kucharze sprawdzili to co umieją podczas ogólnopolskiego konkursu „Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy”.

- Każda ekipa musiała przygotować zupę krem z białych warzyw podaną z naszym regionalnym kindziukiem, zaś na danie główne eskalopki z indyka, plus sos kurkowy, placki ziemniaczane i surówkę - mówił Dawid Siniło, szef kuchni Zamku w Tykocinie, jeden z jurorów.

Przy ocenie dań, brano też pod uwagę strój oraz znajomość przepisów BHP. Liczył się też smak i estetyka podania dań.

W konkursie biorą udział ci, którzy kończą zasadniczą szkołę zawodową bądź naukę u rzemieślników.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny