Gorąca czekolada to pyszny i zdrowy deser na zimowe wieczory. Wypróbuj przepis na czekoladę do picia w wersji klasycznej i light

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Sięgając po gorącą czekoladę, warto zrezygnować z niezdrowych dodatków i cieszyć się jej czystym smakiem.
Sięgając po gorącą czekoladę, warto zrezygnować z niezdrowych dodatków i cieszyć się jej czystym smakiem. Jill Wellington / Pexels
Czekolada do picia to jeden z prawdziwych, zimowych „comfort food”. Kubek aromatycznej, gorącej czekolady to nie tylko przyjemność dla zmysłów, ale też dla ciała. Odpowiednio przygotowany napój może korzystnie wpłynąć na pracę naszego serca i mózgu. Wiele osób obawia się jednak kaloryczności gorącej czekolady. Niesłusznie, bo przyrządzona bez zbędnych dodatków, nie przysporzy nam dodatkowych kilogramów. Wypróbuj przepis na klasyczną gorącą czekoladę oraz jej wersję light.

Spis treści

Zdrowotne właściwości czekolady

Czekolada towarzyszy nam od zarania dziejów. Już w starożytności doceniano właściwości ziaren kakaowca, które służyły w pewnym okresie jako środek płatniczy. Majowie i Aztekowie odkryli, że picie napoju na bazie kakaowca dostarcza im energii. Do dziś sięgamy po produkty przygotowane na jego bazie, żeby poprawić sobie nastrój i dodać wigoru.

Czekolada jest tym zdrowsza, im większą ma zawartość kakao. Badania dowodzą, że regularne jedzenie gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości min. 70 proc. kakao, może przynieść nam wiele korzyści. W czekoladzie do picia znajdziemy mniej tłuszczu niż w tabliczce.

Spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady dziennie przyniesie wiele korzyści m.in.:

  • zmniejszy zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej poprzez działanie antyoksydacyjne i wypływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych,
  • poprawi nastrój dzięki zawartości licznych substancji psychoaktywnych, które pobudzają wydzielane hormonów szczęścia (endorfin),
  • może czasowo złagodzić przebieg depresji,
  • pozytywnie wpłynie na pracę mózgu, dzięki bogactwu magnezu i flawonoidów,
  • może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory dzięki działaniu przeciwzapalnemu.

Przygotowując czekoladę do picia, warto pamiętać o tym, że im więcej dodamy gorzkiej czekolady, tym napój będzie zdrowszy. Jego kaloryczność wzrasta wraz z kolejnymi dodatkami, istotne znaczenie ma ponadto zawartość tłuszczu w mleku i śmietance.

Szacuje się, że porcja 100 g gorącej czekolady zapewnia od 77 kcal do 125 kcal.

Czekolada do picia – przepis na wersję klasyczną i dietetyczną

Im krótszy przepis, tym większa szansa na to, że napój czekoladowy będzie zdrowszy i mniej kaloryczny. Jeśli chcemy zaserwować czekoladę do picia z dodatkami, warto sięgnąć po naturalne przysmakami np. bakalie, a smak czekolady podkręcić przyprawami korzennymi.

Gorąca czekolada w wersji light i klasycznej

Już sam widok kubka wypełnionego gęstą, aromatyczną czekoladą sprawia, że robi nam się ciepło na żołądku. Puszyste pianki pływające na jej powierzchni to uroczy, ale zbędny dodatek. Jeśli chcemy przygotować pyszną i zdrową wersję czekoladowego napoju, zrezygnujmy z takich bonusów.

Jeżeli pilnujemy liczby przyjmowanych kalorii albo często sięgamy po gorącą czekoladę, a chcemy pić ją bez wyrzutów sumienia, warto ją odchudzić unikając także dodatku bitej śmietany.

Przygotowując napój, możemy zastąpić czekoladę mleczną porcją gorzkiej czekolady, a pełnotłuste mleko i śmietankę kremówkę – mleczkiem roślinnym bez cukru, bądź odtłuczonym krowim. Trzeba się jednak liczyć z tym, że czekolada straci zarówno część kalorii, jaki i walorów smakowych.

Przepis na wegańską gorącą czekoladę w wersji light
Składniki na 2 porcje:

  • 400 ml mleczka roślinnego bez dodatku cukru, najlepiej migdałowego,
  • 40 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru kokosowego, syropu z agawy lub innego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko i podgrzej, ale nie dopuszczaj do wrzenia.
  2. Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao. Mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Dodaj szczyptę soli i cukier. Wymieszaj.

Jeśli jednak marzy nam się klasyczna czekolada do picia, sięgnijmy po przepis na klasyczny napój, który choć bardziej kaloryczny, zachwyci nas pełnią smaku.

Przepis na czekoladę do picia w wersji „deluxe”
Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml pełnotłustego mleka (3,2 proc. tłuszczu),
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 proc. tłuszczu),
  • po 25 g czekolady gorzkiej i mlecznej,
  • 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego bądź z agawy, albo do smaku,
  • ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, chili,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Dodaj szczyptę soli i przyprawy. Wymieszaj.
  4. Zdejmij garnek z kuchenki i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj cukier puder lub syrop klonowy.

Porcja takiego deseru zapewnia 275 kcal.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Materiał oryginalny: Gorąca czekolada to pyszny i zdrowy deser na zimowe wieczory. Wypróbuj przepis na czekoladę do picia w wersji klasycznej i light - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie