Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Łopatka kuchenna zawiera szkodliwe substancje

Adam Muśko
Adam Muśko
Udostępnij:
Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie przed szkodliwymi produktami. Najnowsze dotyczą między innymi łopatki kuchennej, która zawiera szkodliwe substancje.

Główny Inspektor Sanitarny, czyli GIS, regularnie kontroluje sprzedawane produkty i co jakiś czas wykrywa w nich różnego rodzaju nieprawidłowości.

Główny Inspektor sanitarny ostrzega przed niebezpiecznymi przedmiotami

W związku z tym wycofał już mnóstwo niebezpiecznych dla zdrowia produktów, które do tej pory mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz szkodliwej dla zdrowia i życia żywności GIS zaleca również pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego.

Łopatka kuchenna wycofana ze sprzedaży

Ostatnie ostrzeżenie dotyczą

  • łopatki kuchennej ażurowej nylonowej

Listę wycofanych produktów z ostatnich tygodniach znajdziesz w naszej galerii

Salmonella na jajach z Biedronki

Zasady postępowania z jajami

  • Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
  • Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
  • Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

ZOBACZ TAKŻE: Najnowsze ostrzeżenia GIS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jurij Belous o definicji ludobójstwa

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie