Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Finał konkursu „Gotuj z klasą”. Młodzi kucharze rywalizowali o staż w restauracji Karola Okrasy (zdjęcia)

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Finał konkursu "Gotuj z klasą"
Finał konkursu "Gotuj z klasą" Wojciech Wojtkielewicz
Babki ziemniaczane, mrowiska, zupy - to wszystko wyszło spod rąk młodych podlaskich kucharzy podczas finał konkursu „Gotuj z klasą”. Ich dania oceniał sam Karol Okrasa.

W piątkowy poranek (25.03) w Białymstoku pojawili się najlepsi młodzi kucharze z regionu. W Podlaskiej Akademii Kulinarnej odbył się finał III edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą”.

W zmaganiach wzięli udział uczniowie szkół ponadpodstawowych z regionu, w których prowadzone są zajęcia o profilu gastronomicznym, wyłonieni w szkolnych eliminacjach.

- Dziedzictwo kulinarne województwo podlaskiego jest bardzo bogate i mamy czym się chwalić, nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Dzisiaj macie okazję pod okiem mistrza, ambasadora który bazuje na kuchni tradycyjnej, kształcić swoje zmysły kulinarne - zwrócił się do uczestników finału Sebastian Łukaszewicz, wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

Wspomnianym ambasadorem, podobnie jak w poprzednich dwóch edycjach, był Karol Okrasa, mistrz kuchni, doradca kulinarny zaangażowany w promocję lokalnych smaków.

Zadaniem każdej z trzynastu dwuosobowych grup było przygotowanie dań według menu konkursowego. W tym roku główną ocenianą potrawą było babka ziemniaczana.

- To taki podlaski klasyk. Ale klasyk, który ma różne oblicza. I właśnie o to nam chodzi - by najwięcej tych zapomnianych przepisów odkurzyć, przywołać, odrestaurować i pokazać w nowym świetle - przyznaje Karol Okrasa, przewodniczący jury.

Oprócz babki należało przygotować jeszcze przystawkę i deser.

- Konkurs ma za zadanie wyłonienie młodego adepta sztuki kulinarnej, który rozumie doskonale, co znaczy lokalność i kultura stołu. Chcemy pokazać, jak piękne kulinarne perły posiada ten region. Jak znakomitą, opartą przede wszystkim na lokalnych produktach kuchnię ma Podlasie - mówi Okrasa.

Każdy z sześciu jurorów miał do dyspozycji 60 punktów. Oceniane były walory smakowe, estetyka i sposób podania potrawy do degustacji, wykorzystanie lokalnych produktów, z których zostały przygotowane dania i udział produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na stole komisji złożonej z Karola Okrasy, Jadwigi Zabielskiej, Franciszka Górskiego, Sławomira Kiedy, Małgorzaty Półtorak oraz Agnieszki Chrzanowskiej, poza babką pojawiły się m.in.: maczanka, leniwka, białys, bliny gryczane, chłodnik litewski, mrowisko, podlaska pascha czy keks z wędzoną śliwką.

Wygrały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska, uczennice Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, zdobywając niemal maksymalną liczbę punktów. Zwycięski zespół, przy wsparciu opiekuna – Agaty Choynowskiej, kubki smakowe jurorów podbił przede wszystkim potrawą z jelenia.

– To jest bardzo trudne mięso, próbowałyśmy je zrobić w wielu formach, ale w końcu stwierdziłyśmy, że świeżynka będzie najlepsza – opowiadały młode kucharki.

Drugie miejsce zajęły Julia Bykowska i Zuzanna Nalewajek z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach. Tuż za nimi uplasowali się Justyna Leszczyńska oraz Filip Słabiński z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. Główną nagrodą w konkursie jest staż w restauracji „Platter” Karola Okrasy w Warszawie. W tym roku odbędą go laureaci trzech najwyższych lokat.

Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Podlaskiego, koordynatorem – Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich, partnerem – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.

Zobacz też:

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny