W piątkowy poranek (25.03) w Białymstoku pojawili się najlepsi młodzi kucharze z regionu. W Podlaskiej Akademii Kulinarnej odbył się finał III edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą”.
W zmaganiach wzięli udział uczniowie szkół ponadpodstawowych z regionu, w których prowadzone są zajęcia o profilu gastronomicznym, wyłonieni w szkolnych eliminacjach.
- Dziedzictwo kulinarne województwo podlaskiego jest bardzo bogate i mamy czym się chwalić, nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Dzisiaj macie okazję pod okiem mistrza, ambasadora który bazuje na kuchni tradycyjnej, kształcić swoje zmysły kulinarne - zwrócił się do uczestników finału Sebastian Łukaszewicz, wicemarszałek Województwa Podlaskiego.
Wspomnianym ambasadorem, podobnie jak w poprzednich dwóch edycjach, był Karol Okrasa, mistrz kuchni, doradca kulinarny zaangażowany w promocję lokalnych smaków.
Zadaniem każdej z trzynastu dwuosobowych grup było przygotowanie dań według menu konkursowego. W tym roku główną ocenianą potrawą było babka ziemniaczana.
- To taki podlaski klasyk. Ale klasyk, który ma różne oblicza. I właśnie o to nam chodzi - by najwięcej tych zapomnianych przepisów odkurzyć, przywołać, odrestaurować i pokazać w nowym świetle - przyznaje Karol Okrasa, przewodniczący jury.
Oprócz babki należało przygotować jeszcze przystawkę i deser.
- Konkurs ma za zadanie wyłonienie młodego adepta sztuki kulinarnej, który rozumie doskonale, co znaczy lokalność i kultura stołu. Chcemy pokazać, jak piękne kulinarne perły posiada ten region. Jak znakomitą, opartą przede wszystkim na lokalnych produktach kuchnię ma Podlasie - mówi Okrasa.
Każdy z sześciu jurorów miał do dyspozycji 60 punktów. Oceniane były walory smakowe, estetyka i sposób podania potrawy do degustacji, wykorzystanie lokalnych produktów, z których zostały przygotowane dania i udział produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na stole komisji złożonej z Karola Okrasy, Jadwigi Zabielskiej, Franciszka Górskiego, Sławomira Kiedy, Małgorzaty Półtorak oraz Agnieszki Chrzanowskiej, poza babką pojawiły się m.in.: maczanka, leniwka, białys, bliny gryczane, chłodnik litewski, mrowisko, podlaska pascha czy keks z wędzoną śliwką.
Wygrały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska, uczennice Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, zdobywając niemal maksymalną liczbę punktów. Zwycięski zespół, przy wsparciu opiekuna – Agaty Choynowskiej, kubki smakowe jurorów podbił przede wszystkim potrawą z jelenia.
– To jest bardzo trudne mięso, próbowałyśmy je zrobić w wielu formach, ale w końcu stwierdziłyśmy, że świeżynka będzie najlepsza – opowiadały młode kucharki.
Drugie miejsce zajęły Julia Bykowska i Zuzanna Nalewajek z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach. Tuż za nimi uplasowali się Justyna Leszczyńska oraz Filip Słabiński z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. Główną nagrodą w konkursie jest staż w restauracji „Platter” Karola Okrasy w Warszawie. W tym roku odbędą go laureaci trzech najwyższych lokat.
Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Podlaskiego, koordynatorem – Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich, partnerem – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.
Zobacz też:
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?