[galeria_glowna]
Do kulinarnych konkursów zgłoszonych zostało 18 nalewek i trzy rodzaje pierogów. Oceniało je sześcioosobowe jury. Wśród nich burmistrz Stanisław Małachwiej i Andrzej Fiedoruk z Białegostoku, znawca kuchni regionalnej, autor wielu książek na ten temat.
Wśród alkoholi były te zrobione ze śliwek, aronii, orzechów, migdałów, rokitnika, borówki, żurawiny czy czarnego bzu. Za najlepsze jury uznało wiśniówkę, którą przygotowała Emilia Sobolewska z Białegostoku.
Różnorodność była także w pierogach. Najsmaczniejsze okazały się pierogi z kurkami, które ulepił Adam Szczęsnowicz z Sokółki. Wyróżnienie otrzymały także Grażyna Fiłonowicz z Miejskich Nowin za pierogi z borowikami i kapustą oraz Grażyna Zaniewska z Malawicz Górnych za pierogi szlacheckie z kapustą i grzybami.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?