Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fenkuł, czyli koper włoski. Sprawdzamy właściwości, cenę, przepisy i zastosowanie fenkułu

MC
Fenkuł, czyli koper włoski. Sprawdzamy właściwości, cenę, przepisy i zastosowanie fenkułu
Fenkuł, czyli koper włoski. Sprawdzamy właściwości, cenę, przepisy i zastosowanie fenkułu pexels/pixabay
Koper włoski, czyli fenkuł, to roślina selerowata. Został on przywieziony z Azji, jednak dzięki temu, że jego uprawa jest łatwa i niewymagająca, można go dziś znaleźć niemal wszędzie. W Polsce niewiele mówi się o tym wyjątkowym warzywie, a to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza!

Spis treści

Jak smakuje fenkuł

Wbrew pozorom fenkuł smakiem nie przypomina ani selera ani kopru. To warzywo delikatnie słodkie, przypominające w smaku kalarepę. Koper włoski można kupić niemal w każdym supermarkecie. Warto spróbować tego pysznego i odżywczego składnika!

Fenkuł, czyli koper włoski. Sprawdzamy właściwości, cenę, przepisy i zastosowanie fenkułu
Fenkuł, czyli koper włoski. Sprawdzamy właściwości, cenę, przepisy i zastosowanie fenkułu pexels/pixabay

Fenkuł - cena i przechowywanie

Za kilogram fenkułu zapłacimy około 10 zł.

- Wybierając fenkuł, powinniśmy zwrócić uwagę na to, by bulwa była jasna i twarda, górne pędy zaś miały jasnozielony kolor - czytamy na stronie kuchnialidla.pl - Warzywo możemy przechowywać do dwóch tygodni.

Fenkuł - właściwości

Koper włoski to składnik przede wszystkim bogaty w witaminę C. Ma również właściwości rozkurczające i może wpływać pozytywnie na proces trawienny. Nie bez powodu herbatka z kopru włoskiego to jedno z najczęstszych zastosowań tej rośliny również w medycynie.

Do właściwości leczniczych fenkułu zalicza się m.in.:

  • działanie uspokajające
  • działanie przeciwpasożytnicze
  • działanie przeciwbakteryjne
  • działanie rozkurczające
  • łagodzi bóle brzucha i zaburzenia trawienia

Koper włoski (fenkuł) - jak wykorzystać w kuchni

Fenkuł to warzywo, które ma bardzo wiele zastosowań głównie ze względu na to, że może być spożywane zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Kliknij w galerię poniżej i sprawdź smakowite przepisy z wykorzystaniem kopru włoskiego!

Fenkuł, czyli koper włoski. Sprawdzamy właściwości, cenę, przepisy i zastosowanie fenkułu

Fenkuł, czyli koper włoski. Sprawdzamy właściwości, cenę, pr...

CZYTAJ TAKŻE: Nowalijki już są. Poznaj najlepsze sposoby na młode warzywa. Tyle kosztują nowalijki w sezonie 2024

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki