Fakty i mity o zdrowym odżywianiu. Czy fastfoody, słodycze i stres mają wpływ na poziom cholesterolu?
Poziom świadomości żywieniowej Polaków stale rośnie. Coraz większą popularnością cieszy się żywność funkcjonalna, do której zaliczamy m.in. margaryny z fitosterolami, która odgrywa w codziennej diecie znacznie większą rolę niż tylko odżywianie. Działa korzystnie na wybrane funkcje organizmu, poprawia stan zdrowia, samopoczucie i zmniejsza ryzyko chorób. Dzieje się tak dzięki zawartości substancji aktywnych fizjologicznie, które posiadają odpowiednią wartość odżywczą i podnoszą kondycję organizmu. Zdaniem dietetyk Jadwigi Przybyłowskiej warto włączyć te produkty do zbilansowanej zdrowej diety, by dostarczyć odpowiednich składników odżywczych, a także obniżyć poziom cholesterolu: - Margaryny funkcjonalne z dodatkiem steroli i stanoli roślinnych istotnie przyczyniają się do obniżenia stężenia LDL we krwi. Efekt obniżenia stężenia cholesterolu we krwi o 7-10% można uzyskać przy spożywaniu od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie przez 2-3 tygodnie. Oznacza to, że aby go osiągnąć wystarczy spożywać ok. 30 gram margaryny zawierającej dawkę (1,6 g) steroli roślinnych.