W skrócie
Domowa pizza z tortilli to pomysł na przysmak, który można zrobić z wieloma składnikami. Po podsmażeniu, gdy ser apetycznie się roztopi, warto posypać go z wierzchu listkami szpinaku, rukoli lub świeżej bazylii. Do takiej pizzy świetnie smakuje sos aioli. Każdy z tych składników nie jest klasycznym produktem dodawanym do włoskiej pizzy, ale samo użycie tortilli zamiast placka drożdżowego jest pomysłowym podejściem.
Pizza z tortilli – przepis z patelni
Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 placki pełnoziarnistej tortilli,
- 40 g sera żółtego np.: gouda lub mozzarelli,
- 20 g salami,
- 40 ml sosu pomidorowego do pizzy,
- 6 czarnych oliwek,
- 2 plastry suszonych pomidorów,
- 10 g bazylii,
- 10 g posiekanego szczypiorku.
Jak zrobić pizzę na tortilli?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotowałam składniki. Ser starłam na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę salami pokroiłam w równe plastry.
- Następnie czarne oliwki odcedziłam z zalewy i pokroiłam w plastry.
- Plastry suszonych pomidorów posiekałam na drobne kawałki.
- Pełnoziarnistą tortillę posmarowałam sosem pomidorowym, na wierzchu rozsypałam starty ser, czarne oliwki, suszone pomidory i ułożyłam plastry salami.
- Na rozgrzanej patelni położyłam placek i podgrzewałam na małej mocy palnika pod przykryciem, aż ser zacznie się roztapiać.
- Gotową pizzę z tortilli z patelni posypuję listkami bazylii i posiekanym szczypiorkiem.
Pizza z tortilli z jajkiem
Można także przygotować pizzę z tortilli jako wariacja na temat omletu. Wystarczy dwa jajka rozmieszać przy pomocy widelca z przyprawami. Masę jajeczną wylać na patelnię z masłem lub olejem i chwilę smażyć. Następnie, gdy wierzch omletu jest jeszcze płynny, kładzie się na nim placek tortilli, smaruje sos pomidorowy i układa wybrane dodatki. Taką pizzę smaży się pod przykryciem do momentu, aż ser się roztopi.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: