Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z zupek chińskich na imprezę. Przepis na szybką przekąskę nie tylko na sylwestra. Co zrobić z zupki chińskiej?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sałatka zrobiona z makaronu z zupek chińskich będzie świetną przekąską na imprezę w gronie znajomych. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciekawostki o zupce chińskiej.
Sałatka zrobiona z makaronu z zupek chińskich będzie świetną przekąską na imprezę w gronie znajomych. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciekawostki o zupce chińskiej. Getty Images/HandmadePictures
Zupa Błyskawiczna, która potocznie określana jest zupką chińską, dla wielu osób jest daniem jedzonym w podróży lub na szybkie zaspokojenie głodu. Pierwotnie miała służyć do szybkiego zrobienia zupy ramen. Sprawdziliśmy, skąd pochodzi, czy zupka chińska jest zdrowa i jak zrobić sałatkę z zupek chińskich.

W skrócie

Zupa instant po raz pierwszy pojawiła się w 1948 roku i przywędrowała z Chin do Japonii. W sklepach po raz pierwszy zupa instant pojawiła się w latach 50. XX wieku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wtedy była produkowana na masową skalę. Na cześć wprowadzenia zupki chińskiej do sprzedaży 25 sierpnia 1958 roku, corocznie obchodzi się Światowy Dzień Zupy Błyskawicznej.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć ciekawostki dotyczące zupki chińskiej

Sałatka z zupek chińskich to dla wielu osób obowiązkowa przystawka do podawania w czasie imprezy rodzinnej. Głównym składnikiem takiej sałatki jest błyskawiczny makaron. Niekiedy dodaje się mu smaku przez wykorzystanie mieszanki przyprawowej dołączonej do opakowania i zalania mniejszą ilością wody. Potrzebną tylko do „ugotowania” makaronu.

Sałatka z zupek chińskich - przepis na domową przekąskę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie ulubionej zupki chińskiej np.: japońskiego ramenu,
  • 1 wędzona pierś z kurczaka,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 50 g majonezu,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 1 papryka,
  • 50 g ogórków konserwowych,
  • 1 świeży ogórek gruntowy lub szklarniowy,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki curry.

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich?

Przygotowanie:

  1. Makaron z zupek chińskich należy włożyć do miski i zalać wodą. Płyn powinien przykryć makaron.
  2. Wędzonego kurczaka należy pokroić w średniej wielkości kostkę.
  3. Kukurydzę w puszce należy odcedzić z płynu na sitku. Paprykę powinno oczyścić się z nasion, a następnie pokroić w kostkę.
  4. Ogórki konserwowe i świeże należy obrać i pokroić w kostkę.
  5. Makaron należy odcedzić z nadmiaru wody. Do miski należy dorzucić przygotowane warzywa.
  6. Sos do sałatki trzeba przygotować z majonezu, jogurtu naturalnego i doprawić świeżo zmielonym pieprzem z odrobiną curry.
  7. Sałatka z zupek chińskich powinna być odstawiona na minimum 15 minut do lodówki.

Twórca błyskawicznego ramenu

Twórcą błyskawicznego makaronu ramen, był zmarły w 2007 roku, Mamofoku Ando. Po II wojnie światowej za cel postawił sobie wymyślenie łatwo dostępnego makaronu, który był bliższy gustom Japończyków niż chleb dostarczany z Zachodu. W ten sposób producent zup błyskawicznych przyczynił się do upowszechnienia żywności na każdą kieszeń.

Początek zupki chińskiej

Zupa błyskawiczna była unowocześnionym sposobem na przygotowanie tradycyjnej japońskiej zupy ramen. Zgodnie z oryginalnym przepisem trzeba długo gotować esencjonalny bulion i podawać z grubym makaronem pszennym, którego nazwa ramen posłużyła do określenia całego dania. W zupie ramen liczy się uzyskanie głębokiego smaku umami (określanego piątym smakiem).
Smak umami nadają:

  • suszone grzyby,
  • wodorosty,
  • sos rybny,
  • sos sojowy,
  • pasta miso z fermentowanej soi.

W wersji błyskawicznej korzystano z suszonego bulionu i makaronu. Do niego dodawano suszone warzywa. Porcję zupy instant wystarczyło zalać wodą. Miało to służyć społeczeństwu w czasach, gdy Japończycy stawali się coraz bardziej zapracowani, a nie chcieli rezygnować z jedzenia związanego z ich tradycją kulinarną.

Czy zupki chińskie są zdrowe?

Zupki chińskie nie są polecane do codziennego spożywania. Standardowa zupka instant ma w składzie glutaminian sodu, który odpowiedzialny jest za wzrost ciśnienia krwi. Szczególnie sztuczne barwniki mogą powodować alergie pokarmowe. Zupki chińskie mogą też rozregulowywać pracę jelit oraz powodować bóle głowy i mięśni. Dlatego zupki instant najlepiej traktować jako sporadyczną przekąskę np. na wycieczkach, biwakach i kempingach.

Ile kalorii ma zupka chińska?

Zupka chińska w zależności od użytych dodatków może różnić się kalorycznością. Średnia wartość energetyczna w 100 g zupki chińskiej o smaku kurczaka to 70. kalorie. Zupa chińska z makaronem, jajkami, krewetkami lub kurczakiem według Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa zawiera 67 kalorii w 100 gramach. Porcja zupki chińskiej (czyli około 400 g) to 300 kalorii. Wartość energetyczna wzrośnie, gdy dodamy do niej kawałki wieprzowiny i ugotowane na półmiękko jajko.

Zobacz w galerii ciekawostki o zupce chińskiej:

Sałatka zrobiona z makaronu z zupek chińskich będzie świetną przekąską na imprezę w gronie znajomych. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciekawostki o zupce chińskiej.

Sałatka z zupek chińskich na imprezę. Przepis na szybką prze...

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sałatka z zupek chińskich na imprezę. Przepis na szybką przekąskę nie tylko na sylwestra. Co zrobić z zupki chińskiej? - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny