Dzień polskiej żywności: najbardziej kochamy nasze wędliny, pieczywo i... co jeszcze?

Zbigniew Biskupski AIP
Adam Wojnar/Polska Press
Piątek 25 sierpnia jest obchodzony jako Dzień Polskiej Żywności. W tym roku obchodzony jest po raz piąty a dla polskich kupców to okazja by pochwalić się jakością produktów, któe nie tylko nad Wisła, ale i na całym świecie w wielu kategoriach nie maja sobie równych.

Dzień Polskiej Żywności obchodzony jest od 2013 roku. Jego data nie jest przypadkowa – na koniec sierpnia polscy rolnicy kończą zbierać plony i świętują to w czasie dożynek, a sklepy i stragany pełne są warzyw i owoców pochodzących z ich upraw. To świetny pretekst, aby podczas zakupów sięgnąć właśnie po rodzime produkty, z których można przygotować smaczne potrawy i właśnie w ten sposób przyłączyć się do świętowania.

Polacy chętnie powracają do smaków dzieciństwa i tego rodzaju żywności szukają również na półkach sklepowych - i to nie tylko w Dzień Polskiej Żywności. Jak wynika z badania „Konsument na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej” przeprowadzonego na zlecenie E.Leclerc, do najpopularniejszych produktów z tej kategorii należą wędliny, które wskazało 33 proc. badanych, pieczywo (24 proc.) i sery (20 proc.). Ponad połowa Polaków, wybierając wyroby regionalne czy tradycyjne, kieruje się dobrem polskiej gospodarki.

Dzień Polskiej Żywności to dobra okazja do pogłębienia wiedzy o smakach polskiej kuchni, sięgnięcia po wyroby lokalnych oraz tradycyjnych producentów. Coraz częściej mówi się o modzie na jedzenie regionalne, na poszukiwanie lokalnych źródeł dostaw świeżych warzyw, wędlin czy nabiału.

Żywność regionalna

Odpowiedzią na te potrzeby konsumentów jest kampania „Nasze Regiony Mają Talent”, którą cyklicznie organizuje E.Leclerc. W ramach niej przygotowywane są specjalne katalogi, poświęcone szczegółowej charakterystyce polskich regionów oraz lokalnym producentom m.in. serów, przetworów mięsnych czy małym browarom. Podczas akcji przeprowadzanych przez E.Leclerc,
w sklepach pojawia się przestrzeń dedykowana produktom regionalnym. Kolejna edycja wystartuje 29 sierpnia i potrwa do 10 września.

Polskie jedzenie od polskich dostawców

Z kolei Grupa Muszkieterów przypomina, że na bieżąco wspiera polskich producentów poprzez współpracę z lokalnymi dostawcami. W sklepach sieci Intermarché klienci mogą znaleźć m.in. szeroką gamę produktów świeżych pochodzących od sprawdzonych, regionalnych producentów i hodowców. Są to m.in. warzywa i owoce, mięsa i wędliny, pieczywo czy jaja. Produkty spożywcze od polskich dostawców są gwarancją najwyższej jakości i świeżości.

Wideo

Materiał oryginalny: Dzień polskiej żywności: najbardziej kochamy nasze wędliny, pieczywo i... co jeszcze? - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie