W skrócie
Co to jest Taste Atlas?
Taste Atlas to przewodnik po kuchniach całego świata. Chorwacki dziennikarz Matija Babić rozpoczął tworzenie jego w 2018 roku. W serwisie publikowane są zestawienia kuchni różnych państw świata, konkretnych dań i lokali gastronomicznych z różnych zakątków. Potrawy oceniane są przez użytkowników portalu po rejestracji. Oceniane są restauracje wyspecjalizowane w konkretnym rodzaju dania lub najlepsze ciasta na świecie.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć popularne dania kuchni polskiej
Mapa polskiej żywności, czyli co jeść lokalnie
Na profilu na Facebooku Taste Atlas zachęcał swoich obserwatorów, aby w Polsce jeść lokalnie. Wśród nich są nie tylko pierogi i bigos. Na mapie dołączonej do wpisu umieszczono:
- piróg biłgorajski,
- forszmak lubelski,
- golonkę,
- chłodnik,
- kluski śląskie,
- kwaśnicę,
- kołocz śląski,
- pyry z gzikiem,
- oscypek,
- rosół,
- flaki,
- swojski ser koryciński,
- piernik,
- toruńskie pierniki,
- kartacze.
,
Wielu komentatorów zauważało, że mapa jest za mała i nie zmieszczono na niej wszystkich specjałów dostępnych w Polsce. Twórcy mapy wyszli naprzeciw tym apelom i opisali setkę najchętniej zjadanych polskich potraw.
Ranking 100 najpopularniejszych dań kuchni polskiej
Wśród wielu opisywanych w Taste Atlas kuchni międzynarodowych jest też Polska. W rankingu znalazło się wiele dań regionalnych. Takich jak cebularz lubelski i czernina. Jednak TOP 10 najpopularniejszych dań kuchni polskiej nie dziwi. Ranking otwiera polski fast-food, czyli zapiekanka z pieczarkami i serem żółtym.
- Pochodząca z lat 70. (XX – przyp. red.) przekąska powstała w czasach, gdy w komunistycznej Polsce trudno było o nawet najbardziej podstawowe składniki, a ludzie musieli myśleć, jak najlepiej wykorzystać to, co mieli do dyspozycji. Oryginalna zapiekanka była przyrządzana ze smażonych grzybów i sera, ale z czasem do tych chrupiących, ciepłych kanapek zaczęły obowiązywać różne inne składniki, takie jak mięso, bekon, kiełbaski, a nawet ser feta, oliwki i ananasy – pisano na Taste Atlas.
TOP 10 dań kuchni polskiej
Kolejne miejsca pokazują, że polska kuchnia wypełniona jest posiłkami na bazie ziemniaków, mąki i twarogu. A także pieczonego mięsa i kiszonek. Przykładami takich posiłków są kolejno:
- kopytka,
- golonka,
- surówka z kiszonej kapusty,
- sernik,
- babka drożdżowa na Wielkanoc,
- gulasz wieprzowy lub wołowy,
- gołąbki w sosie pomidorowym (lub grzybowym),
- rosół.
Pierwsze miejsce w rankingu zajęły pierogi. Przyjmujemy to bez zaskoczenia. To danie uniwersalne i zmienia się od użytego nadzienia i dodatków. Może być serwowane na słodko i na wytrawnie. Wielu obcokrajowców z zaciekawieniem sięga po pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem lub kapustą kiszoną i grzybami. Twórcy rankingu dodają, że pierogi z jagodami lub truskawkami są pyszne i warte spróbowania podczas pobytu w Polsce.
A wy, jakie danie kuchni polskiej chcielibyście dodać na taką listę?
Sprawdź w galerii dania kuchni polskiej
Źródło:
- 10 most popular polish foods - Taste Atlas,
- 50 Most popular polish foods - Taste Atlas
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?