Czekolada obchodzi swoje święto kilka razy. Światowy Dzień Gorzkiej czekolady przypada na 7 lipca. Tę uroczystość obchodzi się co roku z okazji rocznicy wprowadzenia czekolady do Europy. Z kolei największa w Polsce marka czekoladowa E.Wedel święto czekolady obchodzi 4 września, aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów. W Polsce natomiast Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia.
Pierwsza tabliczka czekolady zrobiona została w Anglii w 1842 roku, przez firmę Cadbury, zaś największa tabliczka czekolady powstała w 2011 roku w Alfreton w Wielkiej Brytanii. Ważyła 5 792 i pół kilograma.
Z danych GUS wynika, że w 2019 roku statystyczny mieszkaniec zarówno województwa podlaskiego, jak i Polski spożywał 0,20 kg czekolady miesięcznie. Dzięki wyliczeniom serwisu portalspozywczy.pl wiemy, że zapotrzebowanie na czekoladę wciąż rośnie. Statystyczny Polak zjada ponad 5 kg wyrobów z kakao rocznie.
Najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka. Zawiera najwięcej kakao i składników odżywczych. Mleczna jest z kolei najchętniej kupowanym smakołykiem przez Polaków ze względu na słodki smak. Wybór czekolad w sklepach jest ogromny. Wykorzystuje się nie tylko typowe dodatki jak orzechy czy bakalie. Coraz częściej można kupić czekoladę z kukurydzą, z chili, z wasabi, a nawet bekonową czy ogórkową.
Rodzaje czekolady:
- czekolada gorzka
zawiera przynajmniej 70 proc. masy kakaowej, tłuszcz kakaowy oraz cukier, czasami również niewielką ilość wanilii. Powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7°C. Jej smak jest nieco gorzkawy, a intensywność nasila się wraz ze wzrostem zawartości kakao w produkcie. Zawiera składniki odżywcze, takie jak magnez, potas czy żelazo, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu krwionośnego oraz skutecznie poprawiają samopoczucie.
- czekolada deserowa
zawiera od 30 do 70 proc. kakao, głównie w postaci miazgi. Pozostałe składniki to masło kakaowe, cukier, a czasami dodatki smakowe. Jest stosunkowo słodka i chętnie wykorzystywana w cukiernictwie.
- czekolada mleczna
zawiera 20-30 proc. miazgi kakaowej. Jest bardzo słodka i łagodna w smaku. Mleczna czekolada stanowi podstawę większości batoników, wafelków, ciastek czy czekoladek.
- czekolada biała
nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie sam tłuszcz kakaowy, mleko i cukier, dlatego przyjmuje kremowy kolor. Jest wytwarzana w temperaturze 27,9-30,5°C. Ma bardzo słodki smak, a dzięki dużej ilości masła kakaowego natychmiast rozpływa się w ustach. To też najbardziej kaloryczny rodzaj czekolady. Zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych.
- czekolada różowa lub rubinowa
czekolada o różowym zabarwieniu powstała dopiero w roku 2017. Wytwarzana jest z odpowiednio sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego i to one nadają jej naturalny, różowy kolor. Czekolada tego typu ma orzeźwiający, jagodowy smak oraz delikatną konsystencję.
Niestety nie każdy może obchodzić to słodkie święto. Czekolady nie trawią zwierzęta, zwłaszcza psy i koty. Dzieje się tak ze względu na zawarte w nasionach kakaowca metyloksantyny. Są nimi teobromina, kofeina i teofilina. Ich duże spożycie w połączeniu z wolniejszym metabolizmem tych zwierząt, może prowadzić do wydzielania różnego rodzaju toksyn, co jest zdecydowanie szkodliwe dla ich zdrowia.
Należy pamiętać, że my także powinniśmy jeść ten smakołyk z umiarem. Pochłanianie dużej ilości czekolady może przysporzyć nam dodatkowych kilogramów. Zawarte w niej kofeina i teobrominy mają właściwości uzależniające. Czekolada w dużych ilościach może również obciążać wątrobę.
Dziś jednak możecie zrobić wyjątek, a oprócz czekoladowych przysmaków polecamy obejrzeć naszą galerię memów, którą przygotowaliśmy na tę okazję.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?