Dzień Czekolady 2021. Świętuj z humorem (ZOBACZ MEMY)

Alicja Olchanowska
Alicja Olchanowska
Dziś miłośnicy czekolady obchodzą swoje święto. Czekolada jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój i łagodzi stres. Z tej okazji przygotowaliśmy galerię memów o czekoladzie.

Czekolada obchodzi swoje święto kilka razy. Światowy Dzień Gorzkiej czekolady przypada na 7 lipca. Tę uroczystość obchodzi się co roku z okazji rocznicy wprowadzenia czekolady do Europy. Z kolei największa w Polsce marka czekoladowa E.Wedel święto czekolady obchodzi 4 września, aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów. W Polsce natomiast Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia.

Pierwsza tabliczka czekolady zrobiona została w Anglii w 1842 roku, przez firmę Cadbury, zaś największa tabliczka czekolady powstała w 2011 roku w Alfreton w Wielkiej Brytanii. Ważyła 5 792 i pół kilograma.

Z danych GUS wynika, że w 2019 roku statystyczny mieszkaniec zarówno województwa podlaskiego, jak i Polski spożywał 0,20 kg czekolady miesięcznie. Dzięki wyliczeniom serwisu portalspozywczy.pl wiemy, że zapotrzebowanie na czekoladę wciąż rośnie. Statystyczny Polak zjada ponad 5 kg wyrobów z kakao rocznie.

Najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka. Zawiera najwięcej kakao i składników odżywczych. Mleczna jest z kolei najchętniej kupowanym smakołykiem przez Polaków ze względu na słodki smak. Wybór czekolad w sklepach jest ogromny. Wykorzystuje się nie tylko typowe dodatki jak orzechy czy bakalie. Coraz częściej można kupić czekoladę z kukurydzą, z chili, z wasabi, a nawet bekonową czy ogórkową.

Rodzaje czekolady:

  • czekolada gorzka

zawiera przynajmniej 70 proc. masy kakaowej, tłuszcz kakaowy oraz cukier, czasami również niewielką ilość wanilii. Powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7°C. Jej smak jest nieco gorzkawy, a intensywność nasila się wraz ze wzrostem zawartości kakao w produkcie. Zawiera składniki odżywcze, takie jak magnez, potas czy żelazo, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu krwionośnego oraz skutecznie poprawiają samopoczucie.

  • czekolada deserowa

zawiera od 30 do 70 proc. kakao, głównie w postaci miazgi. Pozostałe składniki to masło kakaowe, cukier, a czasami dodatki smakowe. Jest stosunkowo słodka i chętnie wykorzystywana w cukiernictwie.

  • czekolada mleczna

zawiera 20-30 proc. miazgi kakaowej. Jest bardzo słodka i łagodna w smaku. Mleczna czekolada stanowi podstawę większości batoników, wafelków, ciastek czy czekoladek.

  • czekolada biała

nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie sam tłuszcz kakaowy, mleko i cukier, dlatego przyjmuje kremowy kolor. Jest wytwarzana w temperaturze 27,9-30,5°C. Ma bardzo słodki smak, a dzięki dużej ilości masła kakaowego natychmiast rozpływa się w ustach. To też najbardziej kaloryczny rodzaj czekolady. Zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych.

  • czekolada różowa lub rubinowa

czekolada o różowym zabarwieniu powstała dopiero w roku 2017. Wytwarzana jest z odpowiednio sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego i to one nadają jej naturalny, różowy kolor. Czekolada tego typu ma orzeźwiający, jagodowy smak oraz delikatną konsystencję.

Niestety nie każdy może obchodzić to słodkie święto. Czekolady nie trawią zwierzęta, zwłaszcza psy i koty. Dzieje się tak ze względu na zawarte w nasionach kakaowca metyloksantyny. Są nimi teobromina, kofeina i teofilina. Ich duże spożycie w połączeniu z wolniejszym metabolizmem tych zwierząt, może prowadzić do wydzielania różnego rodzaju toksyn, co jest zdecydowanie szkodliwe dla ich zdrowia.

Należy pamiętać, że my także powinniśmy jeść ten smakołyk z umiarem. Pochłanianie dużej ilości czekolady może przysporzyć nam dodatkowych kilogramów. Zawarte w niej kofeina i teobrominy mają właściwości uzależniające. Czekolada w dużych ilościach może również obciążać wątrobę.

ZOBACZ: Jedz, chroń środowisko, inwestuj i zarabiaj. Polska wegańska czekolada podbija świat, a ty możesz mieć z tego zyski

Dziś jednak możecie zrobić wyjątek, a oprócz czekoladowych przysmaków polecamy obejrzeć naszą galerię memów, którą przygotowaliśmy na tę okazję.

Tych produktów nie łącz z kawą, bo sobie zaszkodzisz!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Ekspresowo i treściwie o czekoladzie. O różowej !!!! A mem : czekolada - sensem życia , bezcenny :)

Dodaj ogłoszenie