Czekolada – z czego się składa? Rodzaje czekolady
Czekoladę robi się z miazgi kakaowej, tłuszczu (najlepiej kakaowego, ale zdarza się też, że z innego roślinnego) oraz substancji słodzącej. Do czekolady mlecznej dodatkowo dodaje się mleko, a każdą można wzbogacić o rozmaite dodatki. Wyróżnia się cztery główne rodzaje czekolady:
- gorzką – min. 70% miazgi kakaowej
- mleczną – zawiera mleko i wanilię, zaś kakao stanowi 25-50% całej zawartości
- deserową – przeważnie zawiera ponad 50% miazgi kakaowej
- białą – to czekolada, do której nie dodaje się kakao
Każda czekolada może być wzbogacona o rozmaite dodatki: orzechy, bakalie, owoce, likiery itp. Coraz częściej na rynku można spotkać mniej typowe połączenia, np. czekoladę ze słonymi krakersami, z solą albo z chili. Wbrew pozorom, takie pozornie niepasujące do siebie smaki, tworzą razem doskonałe pary!
Co ciekawe, w 2017 roku naukowcy odkryli nowy rodzaj - czekoladę rubinową! Jest ona tworzona z rubinowych nasion kakaowca, którym zawdzięcza swoją wyjątkową, delikatnie różową barwę. Już niedługo pojawi się na półkach polskich sklepów spożywczych - wykorzysta ją producent batonów Kit Kat.
ZOBACZ TEŻ: Czekolada: 6 powodów, dla których jeszcze bardziej ją kochamy >>>
Nie tylko w Dzień Czekolady – ile jemy czekolady?
W Dzień Czekolady wręcz wypada zjeść choć kostkę czekolady, ale na co dzień również sobie jej nie odmawiamy. Mimo, że zalicza się do produktów wysokokalorycznych (w 100 gramach jest ponad 500 kalorii!), to jednak jej spożycie w Polsce rośnie – statystyczny Polak zjada rocznie ponad 6 kilogramów czekolady, co stanowi równowartość 60 tabliczek czekolady! Od nadmiaru czekolady można nabawić się otyłości, ale spożywana z rozsądkiem zasili nasz organizm w magnez oraz poprawi nam nastrój, dzięki wydzielaniu endorfin.
Zdrowa czekolada? Nie dla każdego!
Chociaż czekolada w rozsądnych ilościach jest dla nas zdrowa, nie każdego możemy nią częstować. Dla większości zwierząt jest ona szkodliwa, głównie z powodu zawartej w niej teobrominy – psy, koty, papugi i konie nie są w stanie jej metabolizować. W najgorszym wypadku spożycie czekolady przez zwierzęta może doprowadzić je nawet do śmierci, ale nawet niewielka jej ilość może wywołać drgawki czy zawał serca. Dlatego w przypadku naszych pupili nawet w Dzień Czekolady nie róbmy wyjątku i nie częstujmy ich tym smakołykiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?