Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dwa Światy food & wine. Nowa restauracja z międzynarodowym menu [ZDJĘCIA]

KA
Marta Radulska (z lewej) i Beata Gabrel - właścicielki restauracji Dwa Światy food & wine
Marta Radulska (z lewej) i Beata Gabrel - właścicielki restauracji Dwa Światy food & wine Katarzyna Łuszyńska
Dania z Francji, Australii, kuchnia polska, włoska, a może argentyńska? Od soboty 8 września będzie można spróbować ich w nowej restauracji – Dwa Światy food & wine. Daniom skomponowanym przez Marka Pogorzelskiego, szefa kuchni, towarzyszyć będzie obszerna karta win pochodzących z różnych zakątków świata.

Właścicielkami tego miejsca są Beata Gabrel i Marta Radulska.

- Chciałyśmy stworzyć na mapie Białegostoku miejsce, którego jeszcze tutaj nie było, czyli prawdziwy wine bar – mówi Beata Gabrel. - Wszyscy, którzy nas odwiedzą, będą mogli spróbować wina niekomercyjnego, idealnie pasującego do dań znajdujących się w menu.

Skąd nazwa lokalu - Dwa Światy food & wine?

- Wino dzielimy na pochodzące ze starego świata, czyli Eurazji i nowego, czyli obu Ameryk i Australii – wyjaśnia Marta Radulska. - I właśnie w naszym lokalu będzie można spróbować i kupić wino z tych kontynentów.

Dwa Światy mieszczą się przy ul. Lipowej 12. W dwóch salach - głównej i kameralnej - nie da się nie zauważyć wszechobecnego wina. Te, które znajdują się na ciekawie rozmieszczonych półkach, to zaledwie część tego, co jest w karcie. A dostępnych jest w niej 60 rodzajów tego trunku! Wnętrze restauracji jest eleganckie, a zarazem kameralne. Uwagę przykuwają fotele w kolorze butelkowej zieleni i fototapeta przedstawiająca piwnicę winiarni.

Wino winem, bo żeby restauracja była kompletna, trzeba stworzyć odpowiednią kartę dań, która będzie się z nimi komponowała. A o to zadbał szef kuchni - Marek Pogorzelski.
Z branżą gastronomiczną jest związany od 20 lat. Doświadczenie i wiedzę zdobył m.in. podczas międzynarodowych rejsów na statkach, a także w restauracjach we Francji.

- Karta dań, tak jak win, została podzielona na dwa światy – wskazuje szef kuchni. – W jednej znajdują się dania z Eurazji, a w drugiej z Australii i obu Ameryk. Zależy nam na wytworzeniu atmosfery rywalizacji między obiema kartami. Chcemy, aby każdy kto przyjdzie, jednego dnia spróbował dania z jednej karty, a kolejnego z drugiej. Menu nie będzie zbyt duże, ale za to często zamierzamy je zmieniać, ponieważ jest wiele potraw, które chcielibyśmy podać naszym gościom.

Osoby, które odwiedzą Dwa Światy, zawsze znajdą coś dla siebie. W karcie jest oferta śniadaniowa, lunchowa, a także dania restauracyjne. Są w niej również delikatne przekąski. Karta jest elastyczna pod względem cenowym.

Mistrzowie Smaku 2018. Uhonorowaliśmy zwycięzców plebiscytu podczas gali w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania [ZDJĘCIA, WIDEO]

Za ceviche z dorsza podane z pikantnym dżemem z pomidorów oraz z sorbetem z ananasa i kolendry, trzeba będzie zapłacić 24 zł. Za paragwajską zupę z serc palmy – 14 zł, sałatkę z suszonej kaczki – 22 zł, a policzki wołowe duszone w winie z pancettą i duszonymi ośmiorniczkami – 36 zł. Wino będzie sprzedawane na kieliszki, a także w butelkach. Przykładowo za kieliszek wina czerwonego Merlot Tolva zapłacimy 15 zł, a za butelkę Chardonnay Envyfol – 75 zł.

- Zależy nam na tym, by goście mówili o tym, co sądzą o daniach i oceniali je – przyznaje Marek Pogorzelski. – Dlatego, aby poznać ich opinię, będę z nimi rozmawiać. Mieszkańcy naszego regionu dobrze wiedzą, jakich smaków poszukują. Wielu z nich podróżuje w różne zakątki świata. Tam próbują lokalnych potraw. Za sprawą Dwóch Światów chcemy pomóc odświeżyć im wspomnienia i wprawić ich w wyśmienity nastrój.

Goście, którzy odwiedzą restaurację mieszczącą się przy Lipowej 12, oprócz tego że spróbują dań i win z różnych kontynentów, za sprawą pracującej w niej obsługi i menedżer Beaty Sarnowskiej, będą mieli okazję lepiej je poznać.

- Nasza restauracja jest miejscem, w którym będzie się działo – mówi Beata Gabrel. – Zamierzamy organizować kolacje tematyczne, a także prezentacje win prowadzone przez sommelierów. Chcemy, aby w Dwóch Światach dobrze czuli się koneserzy wina, jak i ci, którzy dopiero się do niego przekonują. - Dlatego zapraszamy w sobotę 8 września od godz. 11 do naszego lokalu. Każdy kto nas odwiedzi, wyjdzie zadowolony – dodaje Marta Radulska.

Głodny Białystok ponownie zawitał na Śniadaniu Mistrzów! Uchwycili najlepsze momenty. Byłeś na śniadaniu? Sprawdź, czy przypadkiem nie uśmiechasz się do zdjęcia.

Głodny Białystok na Podlaskim Śniadaniu Mistrzów. Zobaczcie ...

Spotkanie w Jerzym Fiedorukiem, autorem książki "W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Dwa Światy food & wine. Nowa restauracja z międzynarodowym menu [ZDJĘCIA] - Gazeta Współczesna

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny