Długi nos i długi ogon

Janka Werpachowska jwerpachowska@poranny.pl tel. 85 748 95 65Zaktualizowano 
Ostronos – świetnie radzi sobie w naturze, ale potrafi też przywiązać się do człowieka i polubić życie w mieszkaniu
Ostronos – świetnie radzi sobie w naturze, ale potrafi też przywiązać się do człowieka i polubić życie w mieszkaniu
Tęsknimy za kontaktem z mało u nas znanymi gatunkami ssaków. Coraz więcej oryginalnych zwierząt trafia pod nasz dach. Ostatnio przyszła moda na ostronosy.

Obok dość dobrze znanego szopa pracza coraz większą
popularność jako zwierzę domowe zdobywa inny przedstawiciel
rodziny szopowatych - ostronos. Znany jest on również jako koati.
Szczególnie godny polecenia jest pochodzący z Ameryki Północnej ostronos
rudy. Coraz więcej sklepów zoologicznych oferuje ostronosy.

Sprytny i niewybredny

To niewielkie stworzenie może
mierzyć od 45 do maksymalnie 70 centymetrów długości (tułów i głowa),
jego ogon osiąga od 40 do 60 centymetrów. Ostronos waży od 3
do 7 kilogramów, przy czym samce są zdecydowanie większe i cięższe od samic.

Zwierzęta te żyją w Ameryce Północnej oraz Południowej - można
spotkać je w południowych stanach Stanów Zjednoczonych, aż po północną Argentynę.

Chociaż należą do rzędu stworzeń mięsożernych, są w rzeczywistości
wszystkożerne. Mają bardzo bogatą paletę pokarmów, jakie lubią i mogą
zjeść. Ostronosy większość swojego dnia spędzają na poszukiwaniu jedzenia
- przetrząsają i rozgrzebują ściółkę leśną, w której szukają drobnych
żywych stworzeń, takich jak: żaby, jaszczurki, myszy, stonogi. Jeżeli
mają okazję, to jedzą także szarańczę.

Jeżeli na taką natrafią, z chęcią również padlinę. Nie muszą to być duże
zwierzęta, ostronosom wystarczą pajęczaki, dżdżownice, kraby.
Oprócz pokarmów pochodzenia zwierzęcego ostronosy sięgają często
po rośliny. Same zrywają owoce z gałęzi lub zjadają te, które już spadły
na ziemię. Bywa często tak, że ostronosy współpracują ze sobą - jeden
chodzi po drzewie, tam zrywa owoce, jednocześnie wiele z nich
strącając, a drugi zjada te, które tamten - umyślnie bądź nie - zrzuci
na ziemię. Jeżeli owoce są na cienkich gałęziach, po których ostronosy
nie mogą chodzić, to chwytają je w przednie łapy i przyciągają do siebie.

Często widuje się ostronosy stojące przy drzewie bądź krzaku na tylnych łapkach - przyjmują taką postawę, aby mieć w swoim zasięgu te owoce, które rosną nieco wyżej.

Zwinniejszy od kota

Ostronosy bardzo dobrze wspinają się na drzewa, w czym pomocne
są zakrzywione pazury tylnych łap. Poza tym zręcznie wykorzystują
gałęzie, liany, nierówności w korze drzew.

Jeżeli ostronos zostanie czymś zaniepokojony, to nie pozostaje
na drzewie - czym prędzej zbiega z powrotem na ziemię i tam szuka
schronienia. Wygląda to bardzo ciekawie, bowiem zwierzęta te schodzą głową w dół po pniu drzewa. Są niezwykle zręczne i ich budowa jest przystosowana do takich wyczynów
- tylne pazury wbijane w korę uniemożliwiają upadek, długi ogon stanowi
z kolei znakomitą przeciwwagę dla reszty ciała.

Ostronosy potrafią wykonywać dość dalekie skoki między drzewami.
Czasami chwytają się gałęzi sąsiedniego drzewa przednimi łapami i zeskakują
ze swojego, wciąż trzymając gałąź, co sprawia, że wyglądają jak
Tarzan szybujący na lianach.

Samice rządzą

Przez większą część roku samce
ostronosów są samotni, odpędzani przez samice, które opiekują się młodymi.
Matki czynią tak, by ochronić małe przed samcem skłonnym do zaatakowania.

Dopiero w okresie rozrodu samice okazują uległość. Opuszczają one grupę tylko na okres porodu,
a powracają w chwili, gdy młode zaczynają wykazywać samodzielność.
Życie w grupie ma wiele zalet dla jej członków: zapewniona jest opieka
nad młodymi, ochrona przed drapieżnikami oraz bardziej efektywne
poszukiwanie pokarmu.

Moda przyszła z Hollywood

Wychowane przez człowieka osobniki bardzo szybko się oswajają
i przywiązują do opiekunów. Stosunkowo łatwo uczą się załatwiać potrzeby
fizjologiczne do kocich kuwet. Ponieważ są wszystkożerne, podajemy
im granulaty oraz konserwy dla psów i kotów. Pokarm ten uzupełniamy
owocami, warzywami i nabiałem. Właściwie traktowane, przysparzają
swym opiekunom wiele radości. Ich rosnąca popularność wynika
prawdopodobnie również z faktu, że stały się one ulubieńcami wielu hollywoodzkich
gwiazd, m.in. Jacka Nicholsona.

Ostronosy nie są gatunkiem zagrożonym. Te, które możemy znaleźć
w sklepach i na aukcjach, urodziły się już w niewoli. Warto wiedzieć, że
ostronos może z nami przeżyć nawet czternaście lat. Pewną barierą, dzięki
której zwierzęta te nie trafiają zbyt często do naszych domów, może być
cena, oscylująca w granicach 2-3 tysięcy złotych.

polecane: FLESZ: Wybory do Parlamentu Europejskiego. To musisz wiedzieć.

Wideo

Materiał oryginalny: Długi nos i długi ogon - Kurier Poranny

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
M
Myysia
W dniu 27.01.2019 o 22:25, Myysia napisał:

Mała korekta - ostronos rudy nie pochodzi z Ameryki Północnej, którą zamieszkują ostronosy białe. Ostronos rudy pochodzi z Ameryki Południowej i tam żyje w naturze - to jego geograficzny obszar.

tak bardziej szczegółowo to Nasua narica – ostronos białonosy

zgłoś
M
Myysia

Mała korekta - ostronos rudy nie pochodzi z Ameryki Północnej, którą zamieszkują ostronosy białe. Ostronos rudy pochodzi z Ameryki Południowej i tam żyje w naturze - to jego geograficzny obszar.

zgłoś
A
ANA

MAM ostronosa. To kochany zwierzak. Boi się szurania (wywołanego przez siebie ) kiedy chodzi po mebelkach.

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3