Dieta maluszka. Pięć ciekawostek na temat zbóż w diecie najmłodszych
3. Produkty zbożowe ułatwiają wprowadzanie glutenu
Gluten to białko roślinne występujące w niektórych zbożach. Warto wiedzieć, że nie należy opóźniać wprowadzania go do diety dziecka. Produkty zawierające gluten powinny zagościć w jadłospisie niemowlęcia nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia i nie później niż przed ukończonym 12. miesiącem życia . Dobrze rozpocząć od podawania jego niewielkich ilości, przy jednoczesnej obserwacji reakcji dziecka. Nie należy się obawiać o zdrowie dziecka, jeśli ktoś w rodzinie ma alergię pokarmową lub nietolerancję na gluten – unikanie alergenów nie zmniejsza ryzyka wystąpienia alergii. Zboża, które zawierają gluten, to pszenica (np. kasza manna czy orkiszowa), jęczmień oraz żyto. Zboża bezglutenowe to ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, teff czy sorgo.