Dieta maluszka. Pięć ciekawostek na temat zbóż w diecie najmłodszych
1. Zboża to skarbnica składników odżywczych, które wspierają rozwój dziecka
Zboża stają się ważnym elementem codziennej diety w drugim półroczu życia niemowlęcia. Dzięki nim do organizmu dostarczana jest energia, potrzebna maluchowi do koncentracji czy nabywania nowych umiejętności. Zboża to także cenne źródło składników odżywczych:
• witamin z grupy B – wspierających układ nerwowy i metabolizm energetyczny ,
• wapnia, magnezu i fosforu – które biorą udział w budowie kości, odpowiadają za funkcje układu mięśniowego, a także za prawidłowe reakcje na stres ,
• selenu i cynku – wspierających funkcje układu odpornościowego ,
• żelaza – ważnego dla procesów krwiotwórczych i detoksykacji organizmu ,
• potasu – który kontroluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, aktywuje wiele enzymów i bierze udział w metabolizmie węglowodanów oraz białek .