Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Diabła wygnać, kawę parzyć

(wys)
O uprawie, tradycji, zwyczajach i sposobach podawania kawy opowiada otwarta wczoraj wystawa w suwalskim Muzeum Okręgowym.

Krzewy kawowe pochodzą z Etiopii. Legenda mówi, że kawę odkrył arabski pasterz Kaldi, którego zaciekawiło zachowanie kóz. Zwierzęta niemalże tańczyły po zjedzeniu czerwonych jagódek z drzew. Kaldi spróbował owoców i poczuł się znakomicie. Zniknęło zmęczenie oraz senność.
Krzewy kawowe zaczęto uprawiać w VI wieku naszej ery. Do Europy i naszego kraju zwyczaj picia kawy przyszedł z Turcji ponad 200 lat temu. Napój - z racji koloru - był traktowany jako wytwór diabelski. Ludzie zwrócili się do ówczesnego papieża Klemensa VII, aby rozsądził, czy chrześcijanie mogą pić pogański napój. Papież spróbował i wydał werdykt: diabła wygnać, kawę parzyć.
Na suwalskiej wystawie znajdują się eksponaty pochodzące m.in. ze zbiorów ambasad Egiptu, Kuwejtu oraz Tunezji. Są urządzenia służące do palenia kawy, parzenia, mielenia picia. Wśród naczyń jest też filiżanka dla panów z sumiastymi wąsami - ich namoczeniu w kawie zapobiega specjalna porcelanowa zastawka.
Wystawa opowiada też o gatunkach kawy (około 30), dodatkach do napoju (cynamon, kardamon, goździki a nawet sok z kwiatów pomarańczy) oraz zwyczajach. - Ceremonia picia kawy powinna trwać około dwóch godzin - mówi Henryk Brandys, komisarz wystawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny