Dania na Wigilię na zamówienie

Julia Szypulska [email protected]
Zastawiony stół świąteczny nie musi wiązać się z dniami spędzonymi w kuchni. Coraz więcej osób decyduje się kupić gotowe potrawy.
Zastawiony stół świąteczny nie musi wiązać się z dniami spędzonymi w kuchni. Coraz więcej osób decyduje się kupić gotowe potrawy. wikipedia
Udostępnij:
Zastawiony stół świąteczny nie musi wiązać się z dniami spędzonymi w kuchni. Coraz więcej osób decyduje się kupić gotowe potrawy.

To ostatni moment, by zamówić potrawy na świąteczny stół. Na złożenie zamówienia zostały tylko kilka dni. W ofertach znajdziemy zarówno tradycyjnego karpia czy pierogi, jak i dania bardziej wyrafinowane. Zamawiających gotowe potrawy co roku rok przybywa. - Nasz styl życia diametralnie zmienił się, a to przekłada się na to, jak obchodzimy święta - komentuje dr Katarzyna Sztop-Rutkowska, socjolog z Uniwersytetu w Białymstoku.

Zestaw na stół wigilijny oznacza wydatek od 100 zł wzwyż. Wszystko zależy od zasobności portfela i tego, jak liczna jest rodzina.

W Centrum Astoria w Białymstoku termin składania zamówień mija w czwartek. Spóźnialscy mogą jeszcze przyjść na kiermasz potraw wigilijnych, który odbędzie się 23 grudnia od godz. 10 do 16. Będzie tam i karp, i inne ryby przygotowane na różne sposoby, i kapusta z grzybami.

Do 19 grudnia zamówienia przyjmują sklepy firmowe Łukaszówka. Tu jednak nie ma zestawów, restauracja przygotowała świąteczną ofertę potraw. Jest kutia, śledź smażony w zalewie karmelowo-octowej, kilka rodzajów pierogów. Można też zamówić mięsa i ciasta.

- Klienci zamawiają przede wszystkim postne potrawy wigilijne - mówi pracownica jednego ze sklepów w centrum Białegostoku. - Zainteresowanie jest ogromne. Pierwsi klienci zaczęli pytać o ofertę już po 1 listopada.

Na brak zainteresowania nie narzeka PHU Market.

- Zamówień mamy z roku na rok coraz więcej. Można je liczyć w setkach - mówi Lilia Malewicka z działu sprzedaży. - Ludzie nie mają czasu na przygotowania, zwłaszcza gdy Wigilia wypada w środku tygodnia, jak w tym roku. Poza tym przygotowanie potraw świątecznych jest dość pracochłonne.

Dodaje, że klienci lubią różnorodność na stole. Wolą kupić niewielkie porcje ryby, ale za to kilka rodzajów. W PHU Market zamówienia można składać do 18 grudnia.
Jeszcze kilka lat temu zamawianie potraw na stół wigilijny nie było popularne. Tradycja nakazuje bowiem, by przygotowywać je w domu.

- Święta są kwintesencją tego, co się w ogóle dzieje w życiu rodziny i tego, jak traktujemy tradycję - zauważa dr Katarzyna Sztop-Rutkowska, która przyznaje, że do dziś pamięta, jak lepiła z mamą i babcią po 150 pierogów. Takie sytuacje mają wpływ na wzmocnienie więzi i rodzinnych relacji. - Kiedyś w niedzielę obiad jadło się zawsze razem, teraz - coraz rzadziej. Żyjemy szybciej, kobiety pracują zawodowo. Czasy się zmieniły i trudno wyobrazić sobie, by rodziny funkcjonowały tak jak 50 lat temu - dodaje.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie