Czym przykryć kiszonkę z kukurydzy?

Materiał informacyjny AGRO-TECH JUNOSZYN
Kiszonka z kukurydzy to dzisiaj najbardziej podstawowa pasza w hodowli bydła – zarówno mlecznego, jak i mięsnego. Dobrze wykonana kiszonka ma wiele zalet.

Karma taka jest pełna dobrze przyswajalnych składników odżywczych, witamin, minerałów i mikroskładników, a przy tym jest relatywnie tania – samodzielna produkcja pomaga w istotny sposób zmniejszyć koszty prowadzenia gospodarstwa. Jednak do wykonania dobrej kiszonki konieczna jest duża wiedza, umiejętności i doświadczenie. Jedną z kluczowych kwestii jest wybór folii do przykrycia kiszonki.

Czym charakteryzuje się dobra kiszonka z kukurydzy?

Wysokiej jakości kiszonka z kukurydzy stanowi paszę o bardzo dużych walorach odżywczych. Hodowcy, którzy decydują się na karmienie krów właśnie taką kiszonką, uzyskują średnio wyższe wyniki od tych, którzy wykorzystują tradycyjne metody karmienia. Jako produkt fermentowany, kiszonka ma dwie zasadnicze cechy.

1. Po pierwsze, dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej, składniki odżywcze w paszy są o wiele łatwiej przyswajane przez zwierzęta, a co za tym idzie, zużycie karmy jest mniejsze.

2. Po drugie, proces kiszenia jest również metodą konserwacji i pozwala na łatwy dostęp do paszy wysokiej jakości przez cały rok.
Więcej na temat tego jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy w tym artykule: https://www.ppr.pl/wiadomosci/jak-zrobic-dobra-kiszonke-z-kukurydzy

Proces produkcji wysokiej jakości kiszonki

Kiszonki z kukurydzy wykonuje się najczęściej w silosach albo pryzmach. Silos na kiszonkę jest betonową konstrukcją otwartą z góry, którą wypełnia się materiałem przeznaczonym do produkcji kiszonki.

Jest to rozwiązanie nieco droższe niż produkcja kiszonki w pryzmach, ale zapewniające większą czystość i lepsze zabezpieczenie materiału, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko jego zepsucia. Liczy się przede wszystkim sposób przykrycia - zarówno silos, jak i pryzma kukurydzy muszą być szczelnie przykryte folią, która odcina dostęp powietrza.

W środowisku beztlenowym namnażają się dobroczynne bakterie i zachodzi proces fermentacji mlekowej. Kukurydza, aby fermentacja przebiegała prawidłowo, musi być zebrana we właściwym momencie, ścięta na odpowiedniej wysokości, właściwie posiekana i ubita.

Jeżeli warunki te nie zostaną spełnione, kiszonka z kukurydzy się psuje, co – o ile nie zostanie w porę powstrzymane – może prowadzić do dużych strat.

Czym przykryć kiszonkę z kukurydzy?

Specjaliści i weterynarze rekomendują powierzchnię przeznaczoną na pryzmę kiszonki przykryć wstępnie cienką folią zabezpieczającą, choć w praktyce tylko część rolników się na to decyduje.

Odpowiednio przygotowaną pryzmę należy starannie i szczelnie przykryć folią. Zachowanie szczelności jest warunkiem koniecznym. Jeżeli kiszonka z kukurydzy pleśnieje albo gnije, to odpowiedzialne jest za to najczęściej nieszczelne przykrycie.

Używa się do tego specjalnych folii kiszonkarskich, które dodatkowo muszą zostać dociążone – najczęściej wystarcza obsypanie jej ziemią i ułożenie opon. Jednocześnie stan folii należy regularnie (najlepiej codziennie) kontrolować. Folia barierowa przykrywająca kiszonkę może ulec z różnych powodów rozszczelnieniu, a do jej naprawy służy odpowiednia taśma.

Dlaczego wysokiej jakości folia kiszonkarska jest tak ważna?

Wysokiej jakości folia do kiszonki z kukurydzy jest istotna z kilku powodów.

Po pierwsze, na pryzmę cały czas oddziałują warunki atmosferyczne. Pada na nią deszcz, a czasem nawet grad, świeci intensywne słońce. Wszystkie te czynniki mogą wpływać na uszkodzenie folii, dlatego powinna ona cechować się jak największą odpornością. Oprócz działania pogody istnieje również wiele innych, szkodliwych czynników, które mogą przyczynić się do zniszczenia folii.

Folia na kiszonkę czasami bywa uszkadzana przez dzikie, a nawet domowe zwierzęta, które przyciąga znajdująca się pod nią, fermentująca kukurydza, dlatego też jej duża wytrzymałość jest warunkiem koniecznym.

Czasami stosuje się również dodatkowe zabezpieczenie pryzmy siatką ochronną, a nawet ogrodzenia zaopatrzone w elektryczny pastuch. Niektórzy rolnicy stosują również dostępne na rynku preparaty zapachowe odstraszające dziki, którymi pryska się folię z zewnątrz. W przypadku kiszonki przygotowywanej w silosach takie zabezpieczenia są istotne w mniejszym stopniu, choć również bardzo ważne. Liczy się tu przede wszystkim możliwość całkowicie szczelnego przykrycia kiszonki.

W jednym i drugim przypadku folia, która charakteryzuje się wysoką wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne i czynniki pogodowe pozwala na zabezpieczenie kiszonki przed dostaniem się do wnętrza powietrza atmosferycznego.

W środowisku tlenowym fermentacja mlekowa ulega znacznemu spowolnieniu, a także dochodzi do rozwoju bakterii gnilnych i grzybów, które znacznie obniżają wartościowość paszy, a czasami mogą spowodować również konieczność jej utylizacji. W niektórych przypadkach może dojść nawet do namnażania bakterii niebezpiecznych dla zdrowia i życia bydła.

Folia kiszonkarska BOCK – zabezpieczenie kiszonki najwyższej jakości

Jedną z najbardziej wartych polecenia folii kiszonkarskich, która pozwala na całkowicie skuteczne zabezpieczenie przed zepsuciem kiszonki, jest folia do kiszonki BOCK Blue 9, której oficjalnym dystrybutorem w Polsce jest firma Agrotech-Junoszyn.

Folia ta ma kilka istotnych zalet, które sprawiają, że jest to produkt najwyższej klasy. BOCK Blue 9 to folia składająca się z dziewięciu warstw, które zapewniają jej bardzo dużą wytrzymałość i odporność na czynniki zewnętrzne.

folia kiszonkarska BOCK

Folia nie rozwarstwia się i nie zmienia swoich właściwości pod wpływem światła słonecznego, czy środowiska panującego w kiszonce. Charakteryzuje się zwiększoną odpornością mechaniczną.

W całości wykonana jest z materiałów nadających się do recyklingu, co bardzo ważne dla rolników, dla których troska o środowisko jest rzeczą istotną.

Cechuje się wysoką elastycznością, dzięki czemu szczelne przykrycie silosu, czy pryzmy nie jest żadnym problemem. Po przykryciu silosu mogą nawet pojawić się dodatkowe wybrzuszenia, wypełnione gazami będącymi produktem fermentacji – świadczy to o całkowitej szczelności przykrytego folią silosu. Oprócz tego folia BOCK Blue 9 ma bardzo wysoką odporność na zmiany temperatury. Zachowuje niezmienione właściwości w zakresie od -50, do 70 stopni Celsjusza.

Wideo

Dodaj ogłoszenie